"San urgentne noći" – potresne priče lekara na RTS-u

Urgentni centar u Beogradu je zdravstveni grad koji nikada ne spava, i koji pomaže ne samo Beograđanima, već pacijentima iz cele Srbije a neretko i regiona. Ustanova u kojoj nekada dnevno pregledaju i 1000 pacijenata, krajem prošle godine obeležila je i tri decenije rada i postojanja. Neke od životnih, lekarskih, potresnih, sudbinskih priča – biće ispričane i na RTS-u. Od ove subote, u 17 časova na Prvom programu RTS-a, pratite serijal "San urgentne noći".

Urgentni centar za 30 godina rada nikad nije zatvorio vrata pacijentima. Iako nisu dežurni, uvek ima pacijenata. Sve što se ne vidi u čekaonici ispričano je najpre u jednoj knjizi, a uskoro će i gledaoci RTS-a moći da odgledaju u serijalu.

Dr Predrag Mitrović, kardiolog i autor knjige "San urgentne noći", radi 26 godina u toj ustanovi. Ističe da je to prvi serijal takvog tipa kod nas.

"Mogli ste da čujete u raznim emisijama i prilozima istinite priče, ali u ovoj seriji lekari pričaju kako jeste bilo, u sredini gde se desilo. Toga nije bilo kod nas do sada. Pored toga što će svima biti interesantan ima i svoju istorijsku težinu", rekao je dr Mitrović.

Iako im u 90 odsto slučajeva pacijenti ne zahvale kada se izbore za njihovo zdravlje i život, Mitrović ističe da satisfakcija koju imaju ne može da se opiše.

"Najgore je kada izgubite nečiji život, kada vidite da ne može ništa da se uradi. Koliko god godina da radite na ovakvom mestu ne možete nikad da ostanete ravnodušni na to", najavio je Mitrović.

Autorka serijala Jovana Uhrin ističe da će serijal imati 14 epizoda, i da iza nje stoji veliki tim.

"Lično sam bila svedok kako su se borili za život meni bliske osobe na reanimaciji. Kada su povratili tu osobu u život, oni su se radovali, a ni ne poznaju ga. Došla sam kući i razmišljala šta mene raduje kada te ljude toliko raduje kada su spasili jedan život, a to je jedan od hiljada života koje spasavaju. To želimo da prikažemo, da Urgentni centar čine ljudi, a ne ustanova", rekla je Jovana Uhrin.

Emitovanje ovog serijala dobro je i za zdravstveni sistem, za mlade lekare, kako bi imali veću motivaciju i videli za što se uči.

U prvoj epizodi biće ortoped Goran Tulić, a u drugoj neurohirurg Danica Grujičić, koja je danas u KC Niš, gde počinje da radi jedan od nasavremenijih aparata u toj oblast.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара