Asfaltira se tunel Predejane, građevinski poduhvati ka Vladičinom Hanu

Koridor 10 trebalo bi da bude završen ove godine. Za Grdeličku klisuru stručnjaci kažu da je jedno od najtežih gradilišta u Evropi. Na deonici od Grdelice do Vladičinog Hana grade se 33 mosta i dva tunela. U toku je asfaltiranje tunela Predejane.

Građevinari na južnom kraku Koridora 10 rade čitave zime. U tunelu Predejane završava se asfaltiranje prvog sloja u desnoj cevi tunela, zatim će se odmah ići sa asfaltiranjem drugog sloja, pa se prelazi na asfaltiranje i leve cevi.

U levoj cevi se postavljaju zaštitni ivičnjaci i radi se na kanalima u kojima će biti smeštena telekomunikaciona instalacija i hidroinstalacija, kao i elektroinstalacije. Nakon toga sledi opremanje tunela. 

Bilo je i problema – u aprilu prošle godine došlo je do odrona čitave zaštitne konstrukcije ispred leve cevi. Svi problemi su, međutim, rešeni i stvoreni su uslovi da ovo bude i prva deonica, kako je najavljeno iz nadležnog ministarstva, koja će biti završena možda već narednog meseca.

Zato u "Koridorima" ne kriju zadovoljstvo. "Od samog početka nije bilo lako. Bilo je tu mnogo problema koje smo rešavali manje-više u hodu, samo da ne bismo projekat doveli do neke suviše duge tačke završetka", rekao je pomoćnik direktora "Koridora Srbije" Milovan Bekrić.

A ka Vladičinom Hanu je nekoliko pravih građevinskih poduhvata: Tunel Manajle dug 1.804 metra, zatim most preko Vrle dug 644 metra i najviši most Džemin visok 60 metara.

U gradilištu Momin kamen, gde se skida čitavo kameno brdo, do sada je skinuto 300.000 kubika kamena, a ostalo je da se skine između 40.000 i 50.000 kubika.

Meštani duž Koridora već imaju koristi. Auto-put je u aprilu 2016. došao do stanovnika Grdelice, a s njim i investitori.

"Nivo bezbednosti saobraćaja se diže na mnogo viši nivo, a pored toga postoji pozitivno poslovno okruženje koje će omogućiti kako domaćim tako i stranim kompanijama da ovde ostave profit i prave nove fabrike i nova radna mesta", rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji očekuje da će se razviti i turistički potencijali tog kraja.

Završetak Koridora i dolazak investitora očekuju u Predejanu. Nadaju se da će ostati da radi i Motel, jedino mesto gde meštani mogu da ostvare prihod jer ostaje s druge strane Koridora.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво