Austrija, bratstvo "Germania" biće rasformirano zbog nacističke pesmarice

Austrijska vlada donela je odluku o rasformiranju bratstva "Germania", čija je pesmarica izvazala buru u austrijskoj javnosti zbog nacističkog sadržaja, a kancelar Sebastijan Kurc poručio je svom koalicionom partneru FPO da treba da se "reši" Uda Landbauera, kandidata stranke na nedavnim izborima, koji je najviše bio na udaru kritika.

Pesmarica je predmet istrage tužilaštva, a u međuvremenu se ispostavilo da je u njenu izradu umešan i jedan član Socijaldemokratske partije (SPO), koja je bila najbučnija u kritikama kandidata FPO.

Tužilaštvo u Vinernojštatu pokrenulo je istragu protiv četiri lica, a među njima je član SPO i visoki službenik gradskih vlasti u tom gradu.

Socijaldemokrata je tokom 90-ih godina bio slikar i preuzeo je umetničko ukrašavanje pesmarice.

SPO je tog svog člana, kako je saopšteno, odmah isključila iz stranke.

Afera oko pesmarice, stare 11 godina, otkrivena je pred same izbore u Donjoj Austriji, kada su mediji objavili izvode iz tekstova u kojima se glorifikuju Holokaust i Treći rajh.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије