EU: Snažno osuđujemo ubistvo, sve strane da pokažu uzdržanost

Evropska unija je "snažno osudila" ubistvo Olivera Ivanovića i pozvala sve strane da pokažu "mir i da se uzdrže", kako bi zakon i pravosuđe na Kosovu obavili svoj posao.

Zbog žalosnog čina ubistva Olivera Ivanovića razgovori u okviru dijaloga su prekinuti, saopštila je portparolka Evropske komsije Maja Kocijančič.

EU je u svojoj prvoj reakciji snažno osudila ubistvo Olivera Ivanovića koji je ubijen u terorističkom napadu justros u Kosovskoj Mitrovici.

EU uputila je i saučešće, na prvom mestu porodici Olivera Ivanovića.

"Očekujemo od kosovskih vlasti iz oblasti vladavine prava da ne štede truda kako bi našli i izveli počinioce pred lice pravde bez odlaganja. Euleks će u tome pomoći vlastima u okviru svog mandata", izjavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

Kocijančič je u ime EU pozvala sve strane da pokažu "mir i da se uzdrže" kako bi zakon i pravosuđe odradili svoj posao.

"Zbog žalosnog čina ubistva Olivera Ivanovića koje se dogodilo jutros na Kosovu, razgovori u okviru dijaloga na tehničkom nivou su suspendovani", poručila je Kocijančič.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han najoštrije je osudio ubistvo Olivera Ivanovića i pozvao sve aktere na smirenost, istovremeno naglašavajući da dijalog Beograda i Prištine treba što pre nastaviti.

"Snažno osuđujem ubistvo Olivera Ivanovića i upućujem saučešće njegovoj porodici i prijateljima. Svi akteri moraju da ostanu smireni, deluju odgovorno i omoguće pravosudnim organima da sprovedu istragu i počinioce privedu pravdi", napisao je Han na svom Tviter nalogu. 

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon oštro je osudila ubistvo Olivera Ivanovića i navala ga "kukavičkim činom".

Fajon je sa zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu pozvala na normalizaciju života na Kosovu.

"Uznemiravajuća vest o ubistvu Olivera Ivanovića. Oštro osuđujem ovaj kukavički čin. Saradnja i tolerancija su pravi put prema normalizaciji života ljudi na Kosovu, ne meci, mržnja i nasilje", poručila je Tanja Fajon na svom Fejsbuk i Tviter nalogu. 

Delegacija Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem koja je trebalo da u Briselu učestvuje u trodnevnom ekspertskom dijalogu sa Prištinom zbog ovog terorističkog čina vratila se u Beograd.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво