Vlada iznenadila naftaše

Kako bi zaustavila česta poskupljenja goriva, Vlada izmenila Uredbu o cenama naftnih derivata. Uredbu bi trebalo promeniti tako da se polako primaknemo tržišnom modelu formiranja cena, smatraju naftaši.

Vlada Srbije je izmenila Uredbu o cenama naftnih derivata, kako bi zaustavila učestala i velika poskupljenja goriva. Rok za usklađivanje cena derivata, sa 15, produžen je na 30 dana.

Kriterijum za promenu cena goriva jeste da se ukupna cena nafte poveća ili snizi za najmanje tri i po odsto, dok je do sada to bilo jedan i po odsto.

U ukupnu cenu derivata ulazi cena sirove nafte na svetskom tržištu, kurs dolara, cena rafinerijske prerade i troškovi uvoza, koji se priznaju Uredbom. U većini zemalja, međutim, cene derivata se formiraju na berzi.

Za takav model se zalažu i naši naftaši. To će, međutim, biti moguće tek početkom iduće godine, kada NIS izgubi monopol.

Nebojša Atanacković, predsednik UO A.D. Nafta kaže da je to iznenađujući potez, jer se vraćaju neka rešenja koja su postojala na samom početku primene Uredbe, pošto je pre toga bilo nagoveštaja da bi cena trebalo da se formira prema berzanskoj ceni derivata.

"Možda je trebalo promeniti celu Uredbu, na taj način da se polako primaknemo tržišnom modelu, kada prestane obaveza prema NIS-u. Sledeće godine bi trebalo da bude slobodno tržište i u tom slučaju će biti mnogo primereniji model da se ustanovljava prema cenama derivata i da se promene dešavaju mnogo brže", ističe Atanacković.

Stručnjaci i uvoznici smatraju da će se izmena Uredbe samo prolongirati poskupljenja. Za značajnije sniženje neophodno je smanjenjiti akcize, što se ne može očekivati tako brzo.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара