Pašalić: Podsticati razumevanje i toleranciju

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da je put od negativnog stava i predrasuda do agresije kratak, te da je na državnim organima i institucijama da neguju i podstiču razumevanje i poštovanje u društvu, ali i da jasno i nedvosmisleno sankcionišu one koji te vrednosti ugrožavaju.

"Tolerancija podrazumeva volju i sposobnost da prihvatimo i dopustimo različitosti u političkom uverenju, verskim, rasnim ili seksualnim osobenostima, ali i uklanjanje distance i jaza prema osobama sa invaliditetom i nacionalnim manjinama", naglasio je Zaštitnik.

On je ocenio da u našem društvu, uprkos načelnom opredeljenju za prihvatanje različitosti i dalje dominira porodično i vršnjačko nasilje, napadi neistomišljenika na političke protivnike i novinare, ništa manje na seksualne manjine.

"U društvu čiji članovi neguju i usvajaju različite običaje i kulturne obrasce, imaju drugačije interese i oprečne ciljeve, u pluralističkom društvu kao što je naše, prihvatanje različitosti predstavlja jedino moguće ponašanje", zaključio je Pašalić. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво