Edukacijom u borbi protiv trgovine ljudima

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležen je i u Vranju. U Osnovnoj školi "Svetozar Marković" Crveni krst i Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima održali su čas, a za akciju su odabrane škole u kojima se školuju i migranti, jer i oni spadaju u ranjive kategorije.

U borbi protiv trgovine ljudima prevencija je važna, a prepoznavanje znakova koji vode potencijalnu žrtvu do trgovca ljudima ključno. Osnovci su svesni da mogu biti zloupotrebljeni, najčešće na internetu.

"Imam profil, nepoznate prijatelje nemam. Samo za prijatelje imam koji su mi u komšiluku i koje znam", kaže Vukašin Stanković, učenik 5. razreda.

"Ne prihvatam zahteve nepoznatih ljudi, i znam kako treba da se zaštitim. Ne treba da komuniciram sa nepoznatim ljudima", kaže Bogdan Stefanović, učenik 7. razreda.

"Mogu da blokiram ili prijavim policiji. Prvo kažem roditeljima i obavestim u školi", kaže  Dušan Jovanović, učenik 7. razreda.

Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima često održava predavanja. Volonteri Crvenog krsta dele flajere deci o različitim vrstama eksploatacije i načinima zaštite. Osnovcima kroz bajku o Pinokiju približavaju faze u trgovini ljudima.

"Prva je faza vrbovanje, odnosno kad žrtva upada u lanac trgovine ljudima. Druga je faza tranzita i treća eksploatacija, odnosno iskorišćavanje žrtve", kaže Zorana Živković, volonter-edukator.

"Škola ima program za zaštitu učenika od nasilja, koja obuhvata i pitanje trgovine ljudima", kaže  Danijela Antić, psiholog u OŠ "Svetozar Marković" u Vranju.

Svako može biti žrtva, a mladi, žene, migranti spadaju u ugrožene kategorije. Pčinjski okrug je tranzitno područje, ranijih godina bilo je slučajeva radne eksploatacije.

"U toku godine imamo kontinuirane edukacije sa svim ciljnim grupama, potencijalnim žrtvama trgovine ljudima", kaže Dragan Stanković, Crveni krst u Vranju.

Oglase za posao treba proveriti, ne otkrivati lične podatke, slati slike putem društvenih mreža, poručuju nadležni. "Ne dozvoli da te prevare i iskoriste, informiši se!", osnovna je poruka koja je ispisana i na engleskom jeziku.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво