Može li Srbija da pošalje keš u istoriju?

Švedska je zemlja koja će prva u svetu ukinuti keš: Imaju i tačan datum kada će se to dogoditi – 24. mart 2023. godine. Ironično, Švedska je postala i prva evropska nacija koja je svojevremeno počela da štampa novčanice. U Srbiji 17 odsto stanovnika nema ni račun u banci, a trećina domaćinstava nema internet. Možemo li i mi da pošaljemo keš u istoriju?

To što Šveđani imaju najlakši novčanik u Evropi ne znači i da imaju najmanje para. Naime, svaki stanovnik ove skandinavske zemlje ima račun u banci, i gotovo sve plaća karticom. Tek petina svih plaćanja je u kešu, a banke i sindikati podstiču korisnike da ih bude još manje.

"Nepotrebna briga o keš novcu, da li ćete imati tačan iznos, da li morate da pazite na novčanik, bezbednost je bolja i sve to ide u prilog karticama", ističe Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

Mana je mogućnost da neko kontroliše gde i kako trošite novac. Građani Srbije o tome još ne treba da brinu, jer tek 14 odsto stanovništva karticu koristi svakodnevno, a 77 odsto njih jednom nedeljno. Iako potpuni prelazak na elektronski novac zavisi od razvijenosti ekonomije, prognoze su da će i kod nas gotovina otići u istoriju.

"Samo zato što postoji alternativa tom gotovom novcu on postaje skup jer njegovo upravljanje, distribucija, bezbednost, habanje i sve te stvari je nešto što ga čini manje prihvatljivim od sledeće generacije, a to je elektronski novac", objašnjava Uzelac. 

Korak ka tome je i upravljanje novcem preko Vibera. Naime, Srbija ima najviše korisnika te aplikacije po glavi stanovnika na svetu, i zbog toga će biti prva zemlja u kojoj se platforma neće koristiti samo za poruke i pozive.

"Proveravate stanje na računu, vršite plaćanje naloga, imate kreirane šablone preko kojih plaćate struju, komunalije. Prenesete sredstva sa vašeg računa na drugi račun i sve to kroz Viber", kaže Ivan Radojičić iz Adiko banke Srbija.

Novac koji se čuva na kartici i vidljiv je samo na Internetu doprinosi smanjenju korupcije i sive ekonomije. Tom logikom išla je i indijska vlada te je iz opticaja povukla najveće novčanice koje čine 86 odsto keša u opticaju.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво