MMF spreman da podrži povećanje plata prosvetnih radnika

Ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević na odvojenim sastancima razgovarali su sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsom Rufom i predstavnicima tehničke Misije MMF-a. Predstavnici MMF-a su istakli da su spremni da podrže razumno povećanje plata prosvetnih radnika ukoliko se reformski procesi nastave.

Mladen Šarčević je upoznao predstavnike Misije sa do sada sprovedenim reformama u cilju racionalizacije, pre svega kroz mrežu škola i primenu Stručnog uputstva o formiranju odeljenja, ali i najavio treći nivo racionalizacije kao rezultat primene novih zakona.

Govoreći o planiranim aktivnostima za naredni period, Šarčević je istakao da je cilj svih promena poboljšanje kvaliteta obrazovanja i uvođenja reda u obrazovano-vaspitni sistem, navodi se u saopštenju.

Naglasio je da je važno da se u svim tim prosecima vodi briga o zaposlenima, da su planirane prekvalifikacije i obezbeđene otpremnine, ali i da će se veoma intenzivno raditi na sprečavanju manipulacija sa slobodnim radnim mestima.

"Važno je da se nastavi dosadašnji trend i pri svakom povećanju plata zaposleni u prosveti dobiju više od drugih. Oni su u velikom zaostatku u odnosu na druge javne službe i to je nasledstvo prošlosti. Njihov položaj se mora postepeno poboljšavati, ali uz istovremenu racionalizaciju sistema", naglasio Šarčević.

Šef Misije MMF-a Džejms Ruf naveo je da je zadovoljan onim što je Ministarstvo do sada uradilo, dok je plan daljih reformi ocenio kao impresivan.

Ukoliko se reformski procesi nastave spremni smo da podržimo razumno povećanja plata, zaključio je Ruf.

Đorđević sa delegacijom MMF-a: Ministarstvo može da očekuje punu podršku

Se delegacijom MMF-a sastao se i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, a šef Misije MMF-a Džejms Ruf istakao je da je zadovoljan ostvarenim rezultatima i predstavljenim planovima.

Đorđević je najavio da će se Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom naći pred Vladom u septembru i da se pred poslanicima u parlamentu očekuje u oktobru, saopštilo je Ministarstvo rada.

Naglasio je da se usvajanje izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti očekuje na proleće sledeće godine.

Ruf je istakao da je posebno ohrabren iznetim planovima koji za cilj imaju uspostavljanje funkcionalnog i održivog sistema i naglasio da to ministarstvo može da očekuje punu podršku MMF-a.

Glavne teme sastanka bile su rezultati postignuti u periodu od poslednje posete MMF-a, kao i implementacija preuzetih obaveza.

Ministar je upoznao Rufa sa planovima rada i donošenja zakonskih akata Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Delegaciju MMF-a Đorđević je informisao o detaljima i merama Protokola o saradnji između Poreske uprave i Inspektorata za rad, koji ima za cilj smanjenje broja radnika koji rade na crno i suzbijanje sive ekonomije, a koji će imati i finansijske efekte na budžet Srbije.

Kada je reč o socijalnoj zaštiti, Đorđević je rekao da je u planu izrada Socijalnih karata koje će omogućiti da do socijalnih davanja dođu oni kojima je pomoć neophodna i da se ujedno spreči svaka moguća zloupotreba, ali i mogućnost kategorizacije kao pravednijeg načina raspoređivanja sredstava.

"Sve što mi radimo, ministarstvo koje vodim i ja, nije ništa novo, već samo nastavak dosadašnjeg rada i reformi koje je započeo Aleksandar Vučić kao premijer, jer nam je cilj politika da ne trošimo više od onoga što smo zaradili, a da ono što trošimo, trošimo na pravi način. Želimo da završimo sve procese, da povećamo broj domaćih i stranih investitora u Srbiji, unapredimo poslovni ambijent, a samim tim povećamo i broj zaposlenih", zaključio je Đorđević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара