Protest "protiv zatiranja antifašizma" u Zagrebu

Uz poruku da Zagreb mora ostati "nepokoreni grad" i da sačuva svoje antifašističke vrednosti, nekoliko stotina ljudi protestvovalo je na Trgu žrtava fašizma.

Protest je održan uoči sednice zagrebačke Gradske skupštine na kojoj će odlučivati o promeni imena Trga maršala Tita.

Okupljeni su, noseći zastave sa srpom i čekićem kao i Hrvatske iz perioda SFRJ, upozorili da se u Hrvatskoj od devedesetih zatiru antifašističke vrednosti, a da se poslednjih godina sve više veliča ustaštvo, prenosi Hina.

Demonstranti su nosili transparente "Tito zauvek! Kao simbol antifašizma i socijalizma", "Antifašizam je moj izbor. Socijalizam je moj izbor", "Prvo su došli po trgove, šta je sledeće?", "Pobuni se!".

Kako se navodi, brojni učesnici su stigli iz Istre.

Na skupu se okupilo više generacija - od studenata i predstavnika Radničkog fronta, koji su delili svoju "Antikapitalističku kuharicu" do starijih koji su, podsećajući na Titov međunarodni značaj, pokazivali zainteresovanim novinske članke o tome koliko je delegacija bilo na njegovoj sahrani.

Demonstranti su pevali pesme iz Narodno-oslobodilačkog pokreta, ali i "revolucionarne" rok pesme.

Jedna od učesnica protesta Sandra Benčić navela je da je promena imena Trga maršala Tita "isposlovana" ružnom političkom trgovinom.

"Želimo da upozorimo da se antifašistički simboli i vrednosti ovog grada sve više zatiru i da je pitanje promene imena Trga, prema najavama Esiha i Hasanbegovića, samo početak, i da sledi promena imena i drugih ulica, svih onih koji imaju veze s antifašističkim nasleđem u ovom gradu", rekla je Benčićeva.

Protest je organizovala inicijativa "Antifašizam je moj izbor", koju su podržali Centar za mirovne studije Dokumenta, Građansko-liberalni savez (GLAS), Lezbejska grupa Kontra, Kulturnjaci2016, SDP, Srpsko narodno vijeće, Napred Hrvatska, Nova levica, Održivi razvoj Hrvatske (ORaH), Protagora, Radnička fronta, ZA GRAD, Zagreb je naš!, Jevrejska opština Zagreb i Ženska mreža Hrvatske.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво