"Roštiljijada" u Leskovcu – praznik za gurmane

U Leskovcu večeras počinje 28. "Roštiljijada", turistička manifestacija koja je uz "Egzit" i "Guču" najposećenija u zemlji. Do kraja sedmice očekuje se rekordan broj gostiju. Tradicionalno, najbrojniji gosti su iz okruženja, ali su dolazak najavili i posetioci iz Rusije. Slobodnih kreveta odavno nema.

Sa dede na sina, pa unuka. Familija Gligorijević, zvana Bure, glavni je krivac za slavu leskovačkog roštilja. Proneo ju je širom sveta Dragi Bure. Njegovom leskovačkom vozu nisu odoleli De Gol, Kenedi, engleska kraljica, Orson Vels.

Od prve ćevabdžinice do zaštite geografskog porekla i međunarodnog Sertifikata leskovačkog roštilj-mesa protekao je skoro vek.

Profesor kulinarstva Momčilo Conić objašnjava da pravo brendirano roštilj-meso ima žig i etiketu koju nosi – crnog bika.

"To je brend sa žigom i znak kvaliteta da ćete dobiti čisto juneće meso sa naših farmi", ističe Conić.

Goran Jović, v. d. direktora Regionalne privredne komore, navodi da najveće zadovoljstvo predstavlja kada brend proizvodi više nego što je proizvodio pre zaštite.

"Mnogo je vremena, truda, novca, ulaganja u sve to, a najveće zadovoljstvo je kada taj brend na kraju počne da se proizvodi mnogo više nego što se proizvodio pre zaštite", objašnjava Jović.

U slavu roštilja je i festival. Za 28 godina postala je "Roštiljijada" jedna od najposećenijih turističkih manifestacija u zemlji.

"Mi očekujemo da kroz naš grad za vreme trajanja manifestacije prodefiluje 600–700.000 gostiju iz zemlje i inostranstva", navodi Tina Stojanović iz Turističke organizacije Leskovca.

Zato ne čudi to što gosti o "Roštiljijadi" i rezervaciji postelja razmišljaju mesecima unapred.

Hotelijer Bratislav Stojanović navodi da dolaze gosti iz Grčke, Makedonije, Bugarske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

I ugostitelji je spremno dočekuju. Podjednako i u restoranima i na štandovima.

Šef restorana Miroslav Spasić navodi da su spremni za doček gostiju.

"Radimo punom parom. U restoranu prođe od 1.000 do 1.500 ljudi u vreme 'Roštiljijade', objašnjava Spasić.

Ugostitelj Zoran Živković navodi da mu je ovo 23. "Roštiljijada" u kojoj učestvuje i nikada nije imao gubitke.

A majstori roštilja otvorili su "Roštiljijadu" i pre zvaničnog dela. Srboljub Nikolić do sada nije propustio nijednu. Spreman je.

"Treba raditi ono što voliš i nema problema, mi smo navikli na ove temperature", objašnjava Nikolić.

Šansa da se zaradi dinar više, ali i promoviše ne samo gastronomija leskovačkog kraja već i turistički potencijali. Podršku daje i nadležno ministarstvo, koje je ove godine za "Roštiljijadu" izdvojilo tri miliona dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије