Linta: Plovidba s ustaškim pozdravom – uobičajeno u Hrvatskoj

Odluka splitskih HOS-ovaca i njihovih prijatelja da plove Neretvom noseći zastavu sa nacifašističkim natpisom "Za dom spremni" – sasvim je uobičajno i zakonito ponašanje u Hrvatskoj, ocenio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

"Hrvatska je država u kojoj 27 godina traje proces rehabilitacije zločinačke NDH i njenih simbola", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Podsetio je da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" integralni deo grba Udruženja dobrovoljaca HOS-a koje je uredno registrovano još 1998. godine u Kancelariji za opštu upravu grada Zagreba, a 2003. godine upisano u Registar udruženja pri Ministarstvu uprave Hrvatske.

"U Hrvatskoj nema političke volje niti društvene saglasnosti da hrvatska država zakonski jasno definiše da je ustaški pozdrav 'Za dom spremni', pod kojim je ubijeno stotine hiljada Srba u NDH, krivično delo s ciljem izazivanja i raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje, kao i da predvidi visoke zatvorske i novčane kazne za pojedince i grupe koji ga uzvikuju, ispisuju na objektima, nose na zastavama ili koriste na razne druge načine", dodao je Linta.

Kaže da je glavni razlog to da su prvi hrvatski predsednik Tuđman i HDZ rehabilitovali ustaštvo nakon dolaska na vlast 1990. godine. 

Splitski HOS-ovci i njihovi prijatelji juče su plovili Neretvom noseći zastavu sa natpisom "Za dom spremni", zbog čega je intervenisala i policija, prenosi Indeks. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара