Stanišić zbog bolesti izostao sa suđenja

Nekadašnji šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić nije prisustvovao nastavku ponovljenog suđenja u Haškom tribunalu zbog bolesti.

Tribunal je popodne objavio dopis Jovice Stanišića sudu kojim ga obaveštava da nije u stanju da zbog bolesti prisustvuje suđenju, ali se u dokumentu ne navodi o kojoj je bolesti reč, niti kada će pristupiti ročištu.

Stanišić je obavestio sud da se nakon razgovora sa advokatom odrekao prava da danas prisustvuje suđenju, te da daje dopuštenje da se sudski postupak nastavi bez njega, u prisustvu njegovog advokata.

Bivši šef državne bezbedosti, kome se zajedno sa Frankom Simatovićem ponavlja suđenje u Haškom tribunalu zbog optužbi za ratne zločine Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95, duže vreme je lošeg zdravstvenog stanja.

Krajem juna je tražio da mu se omogući da tokom letnje pauze u radu suda bude pušten na privremenu slobodu iz haškog pritvora.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću počelo je 13. juna pred Haškim tribunalom, pošto je žalbeno veće ukinulo prvu prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni svih optužbi.

U optužnici se navodi da su Stanišić i Simatović, visoko rangirani zvaničnici Službe državne bezbednosti Srbije, bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH) počinjenjem zločina progona, ubistva, deportacija i nehumanih dela.

Prema navodima optužnice, Stanišić i Simatović, delujući pojedinačno i/ili u dogovoru sa drugim učesnicima UZP-a, učestvovali su u UZP-u tako što su formirali, finansirali i snabdevali specijalne jedinice DB Srbije koje su učestvovale u činjenju zločina u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1. avgusta 1991. do 31. decembra 1995. godine i pružali im podršku.

U maju 2013. godine, Pretresno veće i MKSJ je većinom glasova zaključilo da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za počinjenje zločina koji im se stavljaju na teret i oslobodilo ih svih optužbi, te naložilo da odmah budu pušteni na slobodu.

Žalbeno veće je po žalbi tužilaštva 15. decembra 2015. poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da se Stanišiću i Simatoviću sudi ponovo po svim tačkama optužnice.

Oni negiraju krivična dela za koja su optuženi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара