U čačanskoj skupštini ponovo usijano

Odbornici opozicije blokirali dve govornice u sali čačanske skupštine. Situacija je na ivici incidenta, javlja "Tanjug". Sednica nastavljena, pa ponovo prekinuta. Iz opozicije poručuju da im je uskraćen parlamentarizam.

Sednica Skupštine grada Čačka ni danas, posle jučerašnjeg incidenta, nije ušla u normalne tokove, pošto su odbornici opozicionih stranaka blokirali dve govornice u sali i sto za kojim sedi predsednik, ne dozvoljavajući nastavak rada.

Situacija je na ivici incidenta, a došlo je i do guranja među odbornicima. Čule su se i uvredljive reči.

Među 14 tačaka dnevnog reda je i Predlog novog poslovnika o radu, a opozicija je na taj predlog podnela više od 1.100 amandmana.

U međuvremenu, sednica je nastavljena nešto posle 13 časova u Maloj sali Doma kulture, da bi zatim ponovo bila prekinuta pre 14 časova.

Predsednik parlamenta Igor Trifunović je odredio pauzu od 15 minuta, a očekuje se da se sednica nastavi u sali Skupštine grada Čačka.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović i Trifunović, osudili su jučerašnji incident na sednici skupštine i naveli da je krivica na opoziciji.

"Učinićemo sve da se rad skupštine vrati u normalne tokove. Dveri žele vandalizam, da nas učine nedemokratama. Boško Obradović je ranije vršio pritisak na Iliće, sada na Todoroviće, sutra će na Jankoviće. Niko mu nije kriv što je u poslednje vreme izgubio 10.000 glasova u Čačku", rekao je Todorović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, jučerašnje ponašanje nikome ne služi na čast, a "divljaštvo, silovanje politike neće dozvoliti".

"Politička mržnja, banditizam, jasan su znak ne poštovanja državnih institucija. Opasno je kada neko poziva građane na neposlušnost. Ali, ne plašimo se mi nekih od dva metra. Ja bih rekao mi smo sitni, ali dinamitni", izjavio je Todorović.

Todorović, koji je član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS), rekao je da je SNS prva stranka u koju se učlanio i da je posnosan "što je deo tima koji predvodi Aleksandar Vučić i vlade koju vodi Ana Brnanić".

Predsednik Skupštine grada Igor Trifunović kaže da je prilikom jučerašnjeg incidenta, kada mu je šef odborničke grupe Dveri Aleksandar Tanasković bacio u lice skupštinski materijal, zadobio lakše telesne povrede - posekotinu iznad oka i infekciju oka.

"Da nisam nosio naorače, povreda oka bi bila veća, rekli su mi lekari tokom jučerašnjeg saniranja povreda. Strasti se još nisu stišale, sve ono što se dešavalo u skupštini gledalo je moje dete", rekao je Trifunović kroz suze.

On kaže da je rano jutros dao izjavu osnovnom javnom tužiocu i da je na državnim organima dalja istraga.

Opozicija: "Gasi se" parlamentarizam

Predstavnici opozicionih Dveri, NS i grupe građana "Za napredniji Čačak" održali su zasebne konferencije za novinare i naveli, između ostalog, da im je uskraćen parlamentarizam.

Tako je šef odborničke Grupe građana “Za napredniji Čačak” Aleksandar Radojević obraćajući se novinarima povodom jučerašnjeg incidenta u skupštini grada Čačka, izrazio čuđenje zašto se "pravi scenario" koji je osuđen na propast.

Predsednik NS Velimir Ilić je rekao da su sednice skupštine postale "sramne za naš grad" i da se parlamentarizam u potpunosti gasi, zatražio je i smenu predsednika skupštine, a izrazio zadovoljstvo što je opozicija jedinstvenija nego ikad.

Predsednik Dveri Boško Obradović tvrdi da Trifunovića juče "niko nije ni pipnuo" i poručio da je njihov cilj da odbrane parlamentarizam u Čačku.

"Za kompromise smo spremni, ali za ponižavanje nismo. To što je skupštinski papir završio u licu Igora Trifunovića to je igra sudbine, jer nasilni skupštinski materijal koji je predao, amandmane koje nam je ukinuo, pravno nasilje koje ovde vrši, sve što radi to mu se vratilo kao bumerang", istakao je Obradović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара