Spomenik Stefanu Nemanji na mestu nekadašnjeg Generalštaba

Na uglu ulica Nemanjine i Kneza Miloša u Beogradu biće podignut spomenik velikom županu Stefanu Nemanji, odlučili su odbornici parlamenta Grada Beograda.

Oni su usvojili izmenu odluke prema kojoj je spomenik prvobitno trebalo da bude podignut u parku Manjež.

Obrazlažući izmene odluke, gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je nakon niza konsultacija određeno da se spomenik, umesto u parku Manjež, podigne na uglu Nemanjine i Kneza Miloša.

Vesić je istakao da to neće biti samo spomenik, već spomen-kompleks na mestu nekadašnjeg Generalštaba, koji će podsećati građane na srednji vek, a predlog za arhitekte i vajare na konkursu biće da sačuvaju ostatke Generalštaba, koliko je to moguće, a time i delo Nikole Dobrovića.

Vesić je dodao da će, nakon donošenja odluke, biti raspisan i međunarodni konkurs, koji će biti dvostepen, na kojem će prva nagrada biti 50.000 evra, druga 30.000 evra i treća 20.000 evra.

"Očekujemo veliki broj vajara i jedno lepo obeležje", rekao je Vesić.

Demokrate su kritikovale promenu lokacije za podizanje spomenika, smatrajući da je on trebalo da bude podignut u parku Manjež, kako je bilo planirano, a da zgrada Generalštaba treba da bude obnovljena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије