Makron: Ostanak Velike Britanije u EU još moguć

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, da je datum za Bregzit "sada" i da će pregovori o izlasku Britanije iz EU "početi iduće nedelje". Makron poručuje da su "vrata i dalje otvorena za Veliku Britaniju da ostane u EU.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, Mejova je u bašti Jelisejske palate posle radne večere rekla da je "datum za pregovore o Bregzitu sada i pregovori će početi iduće nedelje".

Makron je ponovio želju da pregovori "počnu što je pre moguće", ali je ipak kazao i da su "vrata i dalje otvorena za Veliku Britaniju da ostane u EU" sve dok pregovori o Bregzitu nisu završeni, jer, kad pregovori počnu, "mnogo je teže vratiti se unazad".

On je rekao da, sa evropskog stanovišta, dok god pregovori nisu završeni, još postoji mogućnost da se promeni sled događaja, ali je dodao da on poštuje tu odluku koju je o Bregzitu doneo "suvereni britanski narod".

Britanija je prošlog juna na referendumu glasala da izađe iz EU.

Mejova je došla u Pariz oslabljena posle prevremenih parlamentarnih izbora prošle nedelje na kojima je njena Konzervativna partija izgubila većinu, a neki britanski zvaničnici su nagovestili da London neće moći da pregovore o Bregzitu počne kako je planirano, 19. juna.

Govoreći o borbi protiv ekstremizma, Mejova je rekla da će Velika Britanija i Francuska raditi zajedno da izvrše pritisak na internet kompanije da smanje ekstremističke sadržaje onlajn i nastojati da se uvedu pravne posledice za internet kompanije ako to ne budu uradile.

Makron je najavio "vrlo konkretan akcioni plan" za borbu protiv terorizma, zajedno sa Londonom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије