Izvor: Nezavisne Novine, 15.Maj.2016, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto zrna pucaju? Kako nastaju kokice?

Kokice su posebna vrsta kukuruza (takozvani pucavac ili kokičar). Nemasne i nezasoljene ili nezaslađene kokice su niskokalorične i spadaju kao cjelovite žitarice u kategoriju zdrave hrane. Bogate su vlaknima, vitaminima B1, B2, kalijumom, ugljenim hidratima i magnezijumom.

Kokice nastaju pečenjem zrna kukuruza koja zbog pritiska i toplote (oko 200 stepeni) puknu, a skrob iznutra formira bijeli dio kokice, koji može biti u obliku ruže ili gljive.

Ali zašto zrna >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pucaju? Zrno kukuruza kokičara sadrži zrnca skroba koja su uklopljena u vrlo čvrst proteinski omotač. Kada se zrnca zagriju u ulju na visokoj temperaturi voda unutar zrna počinje da isparava. Vodena para omekša skrob, koji velikom brzinom poveća svoju zapreminu i time razbije proteinski omotač. Tada jezgro eksplodira usljed velikog pritiska i pritom se čuje zvuk pucanja. Kada sva voda ispari, kokica postaje lagana i hrskava.

Ako želite da sami odnegujete kukuruz kokičar u svojoj bašti i njivi, posijte ga tokom aprila. Mala pakovanja sjemena potražite u poljoprivrednim apotekama.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.