Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Apr.2018, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pržena hrana duplira rizik od malignih bolesti

Rizik za nastanak karcinoma jajnika i materice udvostručava se kod žena koje svakodnevno jedu hranu pripremljenu na visokim temperaturama kao što je pomfrit ili čips, tvrde holandski istraživači.

Nakon jedanaestogodišnjeg istraživanja u kojem je učestvovalo 120.000 ispitanica, naučnici Univerziteta u Mastrihtu su ustanovili da se to dešava zbog uticaja akrilamida, hemijskih jedinjenja koja nastaju prilikom prženja i pečenja raznih namirnica.

Povećanje rizika >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za nastanak karcinoma zbog navedenih uzroka ustanovljeno je kod žena koje su dnevno unosile više od 40 mikrograma akrilamida. Stručnjaci su, inače, i ranije sumnjali da postoji opasnost od akrilamida, ali za to nisu imali dokaz. Sada je i zvanično dokazana veza između ovih jedinjenja u ishrani i povećanja rizika za karcinom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.