Bilo je gore i od NATO bombardovanja!

Izvor: Press, 03.Nov.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilo je gore i od NATO bombardovanja!

Siniša i Natalija Stašić iz kraljevačkog naselja Grdica poginuli kada se na njihov bračni krevet obrušila betonska ploča, iako je epicentar bio u Vitanovcu, u zemljotresu najviše stradala sela Šumarice i Donja Sirča Razoran zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihteru pogodio je juče ujutro u 1.56 širu okolinu Kraljeva. Epicentar zemljotresa bio je u selu Vitanovac nedaleko od >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Kraljeva. U zemljotresu su poginuli muž i žena, Siniša i Natalija Stašić iz prigradskog naselja Grdica. Na njih dvoje je, dok su spavali u bračnom krevetu, pala betonska ploča!Prema dostupnim podacima, u zemljotresu je povređeno 50-ak ljudi, a materijalna šteta procenjuje se na više od milion evra. Pored Kraljeva, zemljotres se osetio i izazvao paniku u skoro celoj Srbiji. Tako je jedan Beograđanin u panici iskočio iz stana na prvom spratu i zadobio teže povrede (pogledajte tekst na strani 8)!
Sve se desilo u sekundi...
Najveća tragedija pogodila je porodicu Stašić iz naselja Grdica. Siniša i Natalija Stašić bukvalno su zatrpani u bračnom krevetu na spratu porodične kuće! Njihov sin Ivica preživeo je pukom srećom pošto se u trenutku zemljotresa zatekao u prizemlju.
Ivicu i njegovu sestru Maricu zatekli smo u dvorištu pored urušene kuće. Oboje su u šoku, jedva progovaraju, Ivica isprekidanim rečima opisuje kako mu je zemljotres u trenutku uzeo i oca i majku:
- Spavao sam u prizemlju, a oni su bili na spratu. Kad je počelo da se trese, najpre sam istrčao napolje, a posle sam se popeo gore... U sekundi se srušio čitav sprat. Oboje su bili zatrpani. Majci je najverovatnije slomljen vrat, a otac je još davao znake života... Pokušali smo sve što smo mogli, ali bilo je kasno, nije im bilo pomoći - opisuje Ivica Stašić jeziv prizor koji je zatekao na spratu porodične kuće.
Kad je čula za nesreću, u Kraljevo je stigla i njegova sestra Marica, koja sada živi u Gornjem Milanovcu. Uplakana i potresena jadala se novinarima:
- Kad se osetio zemljotres, mislila sam da je to samo kod nas u Gornjem Milanovcu, ili negde na Rudniku. Čula sam se telefonom sa bratom Ivicom, ali mi on nije odmah rekao šta se desilo. Samo mi je rekao da su povređeni, a u četiri ujutro i da su poginuli. Šta da vam, kažem u šoku sam... I dalje ne mogu da verujem šta se desilo. Ovo je strašno, tuga... - kaže kroz plač Marica Stašić.
Kako su nam rekle komšije, tela Siniše i Natalije izvučena su ispod ruševina tek u ranim jutarnjim časovima, kad su stigli vatrogasci. Odmah posle zemljotresa, Ivica je sa komšijama pokušao da roditelje izvuče ispod obrušene ploče. Komšija Ivan Stojnić se tom prilikom povredio kad se ploča ponovo obrušila i prignječila mu ruku.
- Čuli smo Sinišine i Natalijine jauke neko vreme, a onda su oni utihnuli. Oko pet ujutro izvukli su ih vatrogasci... - kaže jedan od njihovih komšija.
Inače, kuća Stašićevih jedina je u tom naselju koja je se srušila u zemljotresu! Na ostalim kućama u toj ulici skoro da nema vidljivih tragova oštećenja, a na tragediju ukazuju samo okupljeni ljudi koji su došli da izjave saučešće.
Pao crep, popucali zidovi
Iako je prema zvaničnim podacima epicentar zemljotresa bio u selu Vitanovac, ono skoro da nije pretrpelo razaranje. Mnogo više su stradala obližnja seli Šumarice i Donja Sirča u kojima su neke kuće gotovo potpuno srušene.
Kako su nam rekli meštani Šumarica, u tom selu od oko 200 kuća, polovina je znatno oštećena. Kuće pogođene zemljotresom u tom selu uglavnom su ostale bez crepa na krovu, a na nekima su popucali i zidovi.
Na kući porodice Jelić u Šumaricama sa krova je spao gotovo sav crep, zidovi su popucali, a ukućani su užurbano pokušavali da što pre poprave krov. Darko Jelić, koji u toj kući živi sa svojom i porodicom brata Dejana, kaže da je zemljotres bio jeziv.
- Bilo je strašno! Gore nego NATO bombardovanje! Kad je počelo da se trese, brže-bolje smo pokupili uplakanu decu i istrčali u dvorište. Nismo posle smeli ni da se vratimo u kuću, pa smo spavali u kolima. Kad je svanulo, malo smo se pribrali i počeli da što pre popravljamo krov da se zaštitimo ako udari kiša - kaže Darko Jelić.
U dvorištu smo zatekli i komšiju i rođaka, Žiku Jelića, basistu „Ju grupe" koji je čim je čuo za zemljotres, došao iz Beograda.
- Ovo je moje rodno mesto. Stigao sam odmah kad sam čuo šta se desilo. Na svu sreću, moja kuća nije toliko oštećena - kaže Žika.
„Neka smo samo živi..."
Zemljotres je najviše razorio selo Donja Sirča u kome gotovo da nema kuće na kojoj nisu popucali zidova. U nekim kućama više nije moguće živeti. Nova kuća Bratislava i Biljane Ivanović posle zemljotresa izgleda kao da je pogodila bomba. Sa krova je spao sav crep, a spoljni zidovi su kompletno srušeni, dok je u staroj kući propao krov.
Biljana Ivanović kaže da je ona spavala u novoj kući kad je počeo zemljotres.
- Odjednom je počelo da se jako trese i kuća je počela da se ruši! Nestalo je i struje, a ja sam pokušavala da izađem iz kuće. Jedva sam uspela da otvorim vrata. Muž je spavao u staroj kući i bukvalno je za dlaku izbegao da mu krov padne na glavu - prepričava Biljana dramatičnu noć u Donjoj Sirči.
Meštani tog sela su noć proveli na ulicama i u automobilima, jer je su strahovali od novog udara.
Na svu sreći, iako selo podseća na ratnu zonu, nije bilo povređenih tokom zemljotresa.
- Neka smo samo živi izašli iz ovoga - kaže Radoslav Radenković, koji je uspeo da popravi krov pošto mu je komšija dao 500 crepova.
Donja Sirča je kompletno ostala bez struje, pošto je u zemljotresu srušena i trafo-stanica. Ekipa „Elektrodistribucije" je užurbano gradila novu trafo-stanici, pošto je stara neupotrebljiva.


Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   NATO,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.