Zdrav život može da preokrene tok starenja

Izvor: Vesti-online.com, 19.Sep.2013, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdrav život može da preokrene tok starenja

Zdrav način života može ne samo da uspori proces starenja, već da ga čak i preokrene. Naime, istraživanje je pokazalo da dobra fizička kondicija, pravilna ishrana s mnogo voća i povrća, i bavljenje jogom i sličnim tehnikama smanjenja stresa, mogu da produže životni vek ćelija.

Zdrav život doista utiče, utvrdili su naučnici, na dužinu telomera, sitnih vrhova na krajevima hromozoma koji štite od procesa starenja. Telomere se skraćuju dok starimo, a njihovim skraćivanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << povećava se rizik od srčanih bolesti, demencije, dijabetesa, raka i raznih infekcija. Zdravim načinom života možemo uticati na produženje telomera.

Do ovog zaključka su došli naučnici sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku koji su proučavali dve grupe muškaraca obolelih od raka prostate. Jednu grupu su ostavili da živi dotadašnjim načinom života, a druga grupa je prošla potpuni preobražaj načina života pod nadzorom lekara, nutricionista i psihologa.

Posle pet godina zdrave ishrane, vežbanja joge, laganih šetnji i savetovanja, njihove telomere produžile su se za 10 odsto, preokrenuvši prirodni proces starenja. U drugoj grupi, koja je nastavila po starom, telomere su se skratile za oko tri posto.

Što se tiče raka prostate, situacija je u obe grupe bila podjednaka.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zdrav život može da preokrene tok starenja

Izvor: Dzungla.org, 19.Sep.2013

Zdrav način života može ne samo da uspori proces starenja, već da ga čak i preokrene. Naime, istraživanje je pokazalo da dobra fizička kondicija, pravilna ishrana s mnogo voća i povrća, i bavljenje jogom i sličnim tehnikama smanjenja stresa, mogu da produže životni vek ćelija.. OpširnijeVesti...

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.