Sputnjik V navodno najbolji protiv britanskog soja

Izvor: B92, 11.Apr.2021, 10:38

Sputnjik V navodno najbolji protiv britanskog soja

Ruska vakcina sputnjik V manje je delotvorno na južnoafričku varijantu kovida 19, ali taj je pad manji nego kod drugih vakcina, kazao je u petak vodeći naučnik iz Instituta koji je razvio taj proizvod.

"Kad je reč o 'južnoafričkoj' varijanti, protiv nje opada delotvornost antitela koje proizvodi sputnjik V, kao što opada i kod svih drugih vakcina", rekao je Aleksander Gintsburg za novinsku agenciju "Interfax".

Sputnjik V bio je testiran u laboratorijama u Sjedinjenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Državama na britansku i južnoafričku varijantu, kao i na originalni soj otkriven prvi put u kineskoj pokrajini Vuhan, rekao je Gintsburg u intervjuu.

Laboratorije su koristile uzorke krvi ljudi zaraženih u Argentini, objasnio je.

Dodao je da u tim testiranjima nisu učestvovali ruski naučnici, navodi "Jutanji.hr".

Iako je odgovor antitela na južnoafričku varijantu slabiji, taj pad je znatno manji nego što je pad drugih vakcina, rekao je Gintsburg.

Rezultati ispitivanja sputnjika V na soj iz Vuhana potvrdili su otkrića koja su postigli naučnici iz njegovog tima u moskovskom Institutu Gamleja, rekao je.

"Pokazalo se, takođe, da od svih vakcina koja se trenutno koriste u svetu, sputnjik V najbolje neutralizuje varijantu koju nazivamo 'britanskom'", rekao je Gintsburg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraživanje: Sputnjik V najefikasnija vakcina protiv britanskoj soja virusa korona

Izvor: Radio 021, 11.Apr.2021

Ruska vakcina Sputnjik V manje je delotvorna na južnoafričku varijantu kovida 19, ali taj je pad manji nego kod drugih vakcina, kazao je u petak vodeći naučnik iz Instituta koji je razvio taj proizvod..."Kad je reč o 'južnoafričkoj' varijanti, protiv nje opada delotvornost antitela koje proizvodi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.