Kina razmatra mešanje vakcina protiv kovida

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2021, 18:36

Kina razmatra mešanje vakcina protiv kovida

Vlada u Pekingu razmišlja da zbog "nevelike" efikasnosti trenutno raspoloživih vakcina razmotri kombinovanje raznih cepiva protiv kovida 19, javlju agencije pozivajući se na izjavu visokog zvaničnika kineskog nacionalnog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kineske vakcine "nemaju vrlo visoku stopu zaštite", rekao je direktor kineskog Centra za kontrolu bolesti Gao Fu na konferenciji u gradu Čengdu na jugozapadu zemlje, prenosi AP, dok Rojters citira da "vakcine koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trenutno dostupne nemaju visoke stope efikasnosti" i da se "razmatra korišćenje vakcina različitih tehničkih linija".

Dostupni podaci pokazuju da kineske vakcine po efikasnosti zaostaju za drugima, uključujući proizovde Fajzera i Moderne, ali ih je skladištiti jer ne zahtevaju tako stroge kontrole temperature.

Gao Fu je ocenio da "optimizacija" postupka vakcinacije, uključujući menjanje broja doza i vremenski razmak između doza j"definitivno" rešenje za efikasnost vakcina.

Kina je razvila četiri vakcine koje su odobrene za javnu upotrebu, a jednu odnjih - kompanije Sinofar, koristi i Srbija.

Kineski Sinovak, prema rezultatima kliničkih ispitivanja u Brazilu, pokazao je efikasnošt nešto veću od 50 odsto, dok su u Turskoj ispitivanja za istu pokazala više od od 83,5 odsto efikasnošti.

Agencije navode da su analize Sinofarma pokazala efikasnost od 79,4% i 72,5 %.

Kina je u međuvremenu isporučila milione doza drugim zemljama, a očekuje se da će do kraja godine najverovatnije biti proizvedeno tri milijarde doza.

Istovremeno, Peking još nije odobrio nijednu stranu vakcinu za upotrebu u Kini, gde se korona virus pojavio krajem 2019. godine.

Kina je epidemiju vrlo vrzo stavila pod kontrolu i do sada je registrovala 90.410 zaraženih 4.636 umrlih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U SAD upotrebljeno 187 miliona doza vakcina protiv kovida

Izvor: N1 televizija, 12.Apr.2021, 07:52

Sjedinjene Države do nedelje su upotrebile više od 187 miliona doza vakcina protiv kovida-19 i distribuirale 237,7 miliona doza, saopštili su američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.