
Izvor: S media, 27.Maj.2011, 14:21 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Riba smanjuje rizik od srčanih oboljenja
Žene koje nakon menopauze često jedu pečenu ili kuvanu ribu imaju manji rizik od razvoja srčanih oboljenja, pokazuju rezultati nove studije. Međutim, oni koji konzumiraju prženu ribu imaju veći rizik za srčane probleme.
Bolesti srca pogađaju oko 5,7 miliona Amerikanaca. Postoji mnogo različitih poznatih uzroka ovih bolesti: pušenje, visok krvni pritisak, dijabetes, prekomerna telesna težina, nedostatak fizičke aktivnosti, kao i loša ishrana.
Istraživači >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << su analizirali podatke 84.493 žena kod kojih je menopauza prošla. Oni su učesnike podelili u grupe na osnovu učestalosti i vrste ribe koje konzumiraju. Analiza je zasnovana na podacima prikupljenim od 1991. do avgusta 2008. godine. Tokom ovog perioda javilo se 1,858 slučajeva srčanih oboljenja .
Istraživači su ustanovili da žene koje su konzumirale najviše pečenu ribu (pet ili više porcija nedeljno ) imaju 30 odsto manji rizik od srčanog udara u odnosu na žene koje retko konzumiraju ovu vrstu ribe (manje od jedne porcije mesečno) .
Rezultati takođe pokazuju da način spremanja ribe utiče na razvoj srčanih problema. Vrste ribe, kao što su losos i skuša povezane su sa znatno manjim rizikom od razvoja srčanog oboljenja u odnosu na tunjevinu.
Pržena riba takođe predstavlja povećan rizik. Konzumiranje samo jedne porcije pržene ribe nedeljno povezana je sa 48 odsto većim rizikom od ovih problema.
" Nisu sve ribe iste i važno je kako ih pripremate ", rekao je doktor Donald, jedan od autora studije. " Kada pržite ribu, ne samo da se gube mnogi korisni sastojci, već verovatno dodajete mnoge začine koji su štetni. "
(Lekar info)