Odrasli još uvek bez terapije za Morkio sindrom

Izvor: Mondo, 25.Nov.2018, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odrasli još uvek bez terapije za Morkio sindrom

Savremena terapija za Morkio sindrom je dostupna deci oboleloj od ove bolesti u Srbiji, ali odrasli još uvek čekaju terapiju.

Sedmoro dece koja boluju od Mukopolisahadiroze tip 4A (MPS), poznatije kao Morkio sindrom, od juna su na savremenoj terapiji i država za njih plaća skupo lečenje, ali na lek još uvek čeka petoro odraslih pacijenata.

Predsednica Udruženja pacijenata MPS Srbija Dragana Miletić Lajko kaže da u zemljama u okruženju terapiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dobijaju svi pacijenti, bez obzira na godine starosti.

"Naše Udruženje intenzivno radi da spoji sve nadležne, Ministarstvo zdravlja, RFZO, proizvođača leka koji je spreman da izađe u suret što se tiče cene, da bi se ti pacijenti što pre uključili u terapiju", rekla je Miletić Lajko na konferenciji koja je okupila obolele i njihove roditelje.

Enzimsko-supstituciona terapija koja je obezbeđena za decu sa Morkio sindromom košta godišnje po pacijentu oko 300.000 evra. Terapija mora da se pije ceo život, a cilj je da zaustavi dalje napredovanje bolesti.

Pacijentima sa Morkio sindromom nedostaje enzim koji koji razgrađuje složene šećere - mukopolisaharide, oni se talože u organizmu i tako deformišu ćelije i organe. Cilj terapije je da nadomesti nedostajući enzim.

Dragana Miletić Lajko ističe da će se rezultati lečenja kod dece koja dobijaju lek najbolje videti posle godinu dana, ali da već posle šest meseci roditelji primećuju kod dece napredak, da imaju vise energije, da se manje umaraju, da imaju manje bolova.

Udruženje MPS Srbija organizovalo je od 23. do 25. novembra u Beogradu dvodnevnu konferenciju na kojoj su se okupili svi oboleli od MPS-a i njihovi roditelji iz Srbije, ali i svih zemlja okruženja, što je bila prilika da razmene iskustva.

Što se tiče socijalne zaštite obolelih i njhovih porodica, najdalje su otišle Slovenija i Hrvatska. U tim zemljama roditelji dece sa Morkio sindromom su njihovi negovatelji i to im država plaća. Takođe, postoji mogućnost da majka obolelog deteta radi pola radnog vremena, a da joj drugu polovinu radnog vremena nadoknadi država.

Stefan Tomašević (26) iz Novog Sada ima Morkio sindrom. Dijagnoza je uspostavljena u ranom dečjem uzrastu, kada je imao godinu dana. Dok je bio dete najviše mu je smetalo što je zaostajao u rastu za svojom generacijom, danas mu je to, kako kaže, najmanji problem.

Ceo život proveo je u kolicima, ali to mu nije bila prepreka za druženja. Ima dosta prijatelja i stalno upoznaje nove ljude.

Za razliku od nekih drugih oblika MPS-a, kod osoba sa Morkio sindromom bolest ne utiče na mozak, na psihu, ali Stefan kaže da je to mač sa dve oštrice.

"Mi smo svesni nedostataka, ozbiljnosti bolesti i problema koje imamo. Svesni smo i da postoji lek i trudimo se da ga svi dobiju, što je važno da se zaustavi dalji tok bolesti", priča Stefan.

Nada se da će terapija i za njih, odrasle, stići naredne godine. I kod odraslih, dodaje, lek može da zaustavi dalje propadanje organa i napredovanje bolesti. Zbog taloženja složenih šećera pacijentima propadaju kosti, unutrašnji organi - srce, jetra, pluća, oštećuje se sluh.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deca sa Morkio sindromom na terapiji, odrasli još čekaju lek

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2018

Sedmoro dece koja boluju od Mukopolisahadiroze tip 4A (MPS), poznatije kao Morkio sindrom, od juna su na savremenoj terapiji i država za njih plaća skupo lečenje, ali na lek još uvek čeka pet odraslih pacijenata...Predsednica Udruženja pacijenata MPS Srbija Dragana Miletić Lajko kaže da u zemljama...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.