Kofein loše utiče na mozak tinejdžera

Izvor: NaDlanu.com, 06.Okt.2013, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kofein loše utiče na mozak tinejdžera

Koka-kola, kafa i energetska pića bogata kofeinom opasna su za tinejdžere, jer sprečavaju pravilan razvoj njihovog mozga, pokazuje nova studija.

Konzumiranje tih pića naučnici Univerzitetske dečje bolnice u Cirihu povezali su s poremećajima ličnosti, shizofrenijom, teskobom i sporijim radom mozga.Prema njihovim otkrićima, dovoljno je oko 300 do 400 mg kofeina na dan da se razvoj mozga poremeti u adolescentskom uzrastu, piše "Dejli mejl".Tu količinu kofeina imaju tri do četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << šoljice kafe, tri limenke energetskih pića ili velika boca koka-kole, piše na sajtu Vitamini.Najveća nuspojava kofeina je sprečavanje dubokih faza sna koje su ključne za stvaranje sinapsi u mozgu, a taj se proces u velikoj meri odvija od 13. do 19. godine života."Zbog kofeina se prekidaju sinapse i ometa njihovo stvaranje, a rad mozga je poremećen. Mozak prolazi kroz osetljivu fazu sazrevanja u pubertetu, a tada je kofein velik neprijatelj", rekao je vođa studije profesor Reto Huber.B92

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.