Kako da razlikujete domaća od kupovnih jaja?

Izvor: B92, 05.Mar.2016, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da razlikujete domaća od "kupovnih" jaja?

Testo i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda za čiju su izradu korištena jaja kupljena u prodavnici. Boja žumanca itekako govori o poreklu jaja i kokoške koja ga je snela.

Domaća i kupovna jaja sadrže gotovo jednaku količinu hranljivih materija, pa se i jedna i druga mogu koristiti za sve vrste kuvanja i pečenja.

Ipak, razlike se mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanaca intenzivnija, odnosno ima tamniju narandžastu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << boju, to su veće šanse da su ih snele kokoške kojima je dopušteno slobodno kretanje.

Konzumna jaja u prodavnicama obično se dobijaju od kokoški iz masovnog uzgoja, od kokoški koje čitav život provedu u pretrpanim kavezima.

U slobodnom uzgoju na manjim domaćinstvima kokoške daju manje jaja, ali jedu više i imaju veću slobodu kretanja, što utiče i na izgled jaja.

Ranija istraživanja pokazala su da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih jaja iz prodavnica i da imaju deblju ljusku što smanjuje mogućnost od uništavanja tokom transporta.

U priloženom videu možete da proverite i druge načine da prepoznate jaja iz slobodnog uzgoja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIDEO: Koja je razlika između domaćih i kupovnih jaja?

Izvor: Radio 021, 05.Mar.2016

Testo i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda za čiju su izradu korišćena jaja kupljena u prodavnici. Boja žumanca itekako govori o poreklu jaja i kokoške koja ga je snela...Domaća i kupovna jaja sadrže gotovo jednaku količinu hranljivih materija, pa...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.