Majdanpek i dalje bez struje i grejanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2014, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majdanpek i dalje bez struje i grejanja

U Majdanepku, koji je od sinoć bez struje, danas nema ni grejanja, a škole i obdaništa ne rade, dok iz Rudarskog basena Bor pokušavaju da pomognu dostavljajući hranu i vodu. Ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da bi građani Majdanpeka mogli da dobiju struju večeras oko 22 sata. U istočnoj Srbiji i dalje problemi sa snabdevanjem strujom.

Problemi su nastali kada je juče oko 17 sati došlo do kvara na dalekovodu 110 KW koji napaja sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tri trafo-stanice za snabdevanje majdanpečke opštine strujom.

U Majdanpeku se, uglavnom, živi u višespratnicama i stambenim zgradama priključenim na sistem daljinskog grejanja, pa je situacija još složenija, a za danas je zakazana i sednica Štaba za vanredne situacije.

Škole i obdaništa danas ne rade, nema vode, fiksna telefonija gotovo da ne radi, ali službe od vitalnog značaja, Dom zdravlja i bolnica, funkcionišu.

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski kaže da je to preduzeće u saradnji sa Elektromrežom Srbije obezbedilo veću količinu vode i hleba za ljude u Majdanpeku.

U akciju pomoći uključio se i Sindikat rudara Srbije čiji predstavnik Siniša Šujeranović kaže da su organizovali ljude da hleb i voda stignu i do starih lica i samačkih domaćinstava.

On je naveo, kako je saopšteno iz RTB Bor, i da se pomaže da hrana i voda stignu do porodica sa malom decom u višespratnicama u kojima liftovi ne rade.

Zbog nestanka struje došlo je i do problema u Rudniku bakra Majdanpek (RBM) čiji zaposleni loženjem vatre na mestima gde je to moguće pokušavaju da spreče smrzavanje opreme i veću štetu.

Snažno nevreme, ledena kiša i vetar, uslovilo je prekid struje zbog čega je došlo i do prekida proizvodnje, pa su u Rudniku bakra odmah reagovali i uveli punu pripravnost na radnim mestima.

"Uveli smo punu pripravnost na svim radnim mestima i od zaposlenih zatražili punu mobilnost kako bismo sprečili havarije opreme i veću štetu. kaže direktor RBM-a Branislav Tomić

Zaposleni su, na mestima gde je to bilo moguće, "loženjem vatre pokušavali da održe neophodnu temperaturu za funkcionisanje opreme, posebno pumpi i u flotaciji", naveo je on.

Tomić i Spasovski su razgovarali sa radnicima na terenu kako bi se preduzele sve mere za sprečavanje težih posledica zbog vremenske situacije kakva se na pamti u poslednje tri decenije.

U nastojanju da osposobimo funkcionisanje mobilne telefonije, operaterima smo ponudili agregate za rad predajnika kako bi bar komunikacija bila olakšana , dodao je Tomić.

Zbog teškog stanja u Majdanpeku zakazana je i sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije, navodi se u saopštenju.

U lokalni Dom zdravlja dopremljena su dva agregata, a još jedan, znatno veće snage treba da stigne tokom dana.

Tokom dana, iz rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu biće upućen u Majdanpek još jedan agregat veće snage, rekao je ranije Tanjugu načelnik odelenja za vanredne situacije u Boru Miodrag Marković.

On je naveo da su pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica tokom noći i jutra dopremili dva agregata u Dom zdravlja kako bi premostili problem sa nestankom struje.

Marković je naveo i da bi, po informacijama nadležnih, delovi dalekovoda tokom dana trebalo helikopterom da stignu u Majdanpek kako bi se rešio problem sa nestankom struje.

Antić: Struja u Majdanpeku moguća oko 22.00

Ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da bi građani Majdanpeka mogli da dobiju struju večeras oko 22 sata.

"Ukoliko ovaj pokušaj uspe, da uspostavimo prenos električne energije iz pravca Petrovca, havarijskim putem, očekujem da ceo Majdanpek dobije struju", kazao je Antić za B92.

Kako je Antić objasnio, pokušaj osposobljavanja dalekovoda koji se srušio usled olujnog vetra, nije uspeo, što prema njegovoj oceni znači da postoje "ozbiljna oštećenja" na mreži.

"Uz ogromno izvinjenje građanima Majdanpeka, hoću da poručim da svi ljudi u Elektrodistribuciji i Elektromreži Srbije čine maksimalne napore, u nemogućim uslovima, da osposobe čitavu mrežu, koja je usled olujnog vetra i ledene kiše na nepristupačnim terenima izazvala rušenje dalekovoda", rekao je Antić.

Ministar energetike dodao je da slučaj nestanka struje u Majdanpeku nema veze sa spremnošću distribucija elektromreža, već da se radi o vanrednoj situaciji zbog nevremena.

U istočnoj Srbiji i dalje problemi sa snabdevanjem strujom

U istočnoj Srbiji još nije normalizovano snabdevanje električnom energijom, iako sve raspoložive ekipe Elektromreže Srbije na tome rade, saopštilo je večeras to javno preduzeće.

Ekipe iz cele zemlje "neprekidno su na terenu i ulažu poslednje atome snage kako bi se sanirale posledice havarija koje su po istočnoj Srbiji izazvale ledene kiše i olujni vetrovi", navodi se u saopštenju i dodaje da su zbog katastrofalnih vremenskih uslova ugroženi i životi članova ekipa.

Ovo preduzeće je navelo i da u tom poslu ima pomoć i podršku brojnih preduzeća sa kojima EMS sarađuje, koja su svoje resurse usmerila kako bi se sprečila humanitarna katastrofa koja preti stanovnicima istočne Srbije.

Takođe, EMS je saopštio da Sektor za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije pruža podršku u borbi za normalizaciju stanja u tom delu zemlje.

Prema navodima EPS-a, jedan havarijski stub biće podignut tokom noći, jer na tome radi ukupno 28 montera i četiri inženjera.

Dodaje se da je za ponovni pregled DV 177 Bor 2  Majdanpek 2 za sutra rano ujutro angažovano 54 montera iz svih pogona. Tamo neprekidno pada ledena kiša i ponovo se stvara ledeni omotač.

Brojni zaposleni angažovani su i na drugim dalekovodnim pravcima.

EMS koristi i montažno-demontažne dalekovdne stubove za havarijske situacije kako bi se stanovništvu što pre obezbedilo normalno snabdevanje strujom. Otežavajuća okolnost je to što je vremenska nepogoda oštetila stubove na čak tri dalekovodna pravca i što ledena kiša i dalje pada, navodi se u saopštenju.

Nije saopšteno koji delovi istočne Srbije i dalje nemaju struju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Majdanpek bez struje i grejanja, ne rade škole

Izvor: Radio 021, 02.Dec.2014

U Majdanepku, koji je od sinoć bez struje, a danas nema ni grejanja, dok iz Rudarskog basena Bor pokušavaju da pomognu dostavljajući hranu i vodu...Problemi su nastali kada je juče oko 17 sati došlo do kvara na dalekovodu. Škole i obdaništa danas ne rade, nema vode, fiksna telefonija gotovo da...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.