Bjelica se povlači, pod vodom 100 hektara

Izvor: RTS, 02.Dec.2014, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bjelica se povlači, pod vodom 100 hektara

Vodostaj reke Bjelice u opštini Lučani opada. Sprečeno je prodiranje vode u 13 najugroženijih kuća u selu Đerać. Štetu su pretrpela i neka domaćinstva u blizini Đetinje. Lim se izlio u Prijepolju, preti i Brodarevu.

Osmi put od početka godine u opštini Lučani izlila se Bjelica. Iako je korito delimično očišćeno, još se osećaju posledice majskih poplava, pa se voda često izliva. U toku dana došlo je opadanja vodostaja Bjelice, javlja dopisnik RTS-a.  
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Zahvaljujući radovima na regulisanju korita u dužini od tri kilometra, i improvizovanom bedemu na regionalnom putu Guča–Lučani, sprečeno je prodiranje vode u 13 najugroženijih kuća u selu Đerać. 

Pod vodom je oko 100 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta u pet dragačevskih sela, a voda je jutros prodrla i u desetak pomoćnih objekata.

Ministar zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić najavio je podnošenje zahteva za tri miliona evra za sređivanje toka reke Bjelice. Podseća da će 38 miliona dinara biti utrošeno na sređivanje pritoka Bjelice, a radovi će početi početkom 2015. godine.

U Požegi je zbog izlivanja reka – bio ugrožen dom zdravlja. Iako voda više ne nadire, još nema grejanja. Štetu su pretrpela i neka domaćinstva u blizini Đetinje i bujičnih potoka.

Zbog izlivanja Zapadne Morave, u prekidu je put Prijanovići–Pilatovići–Lučani, a vrh talasa na toj reci očekuje se noćas. Od srede bez padavina u tom delu Srbije, pa će vodostaj početi da opada. 

Lim je u konstantnom porastu, dostigao je kvotu 262, pa je došlo do izlivanja u prepoljskom naselju Zaluge, rečeno je Tanjugu u Odeljenju za vanredne situacije Zlatiborskog okruga.

Štab je doneo odgovarajuće odluke preventivnog delovanja, situacija se prati iz minuta u minut, pune se džakovi sa peskom i distribuiraju na kritična mesta.

Kako kažu u štabu, osposobljena lica koja raspolažu mehanizacijom su u pripravnosti, a na terenu se nalaze i pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica i policije koji dežuraju na svim kritičnim tačkama.

Meštanin i predsednik nevladine organizacije Prijatelji Brodareva, Amel Kurbegović rekao je da Lim u tom mestu preti da se potpuno izlije i ugrozi nekoliko desetina domaćinstava.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.