Ženska vlada u Švajcarskoj

Izvor: RTS, 23.Sep.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženska vlada u Švajcarskoj

U zemlji u kojoj su žene dobile pravo glasa tek pre 40 godina, prvi put je formirana vlada u kojoj većinu čine upravo dame. Zahvaljujući rekonstrukciji kabineta, švajcarsku sedmočlanu vladu čine četiri žene.

Švajcarska, jedna od najkonzervativnijih evropskih zemalja, prvi put je dobila vladu u kojoj većinu čine žene. Tamo žene pravo glasa imaju tek poslednjih 40 godina.

Parlament je izglasao vladu u kojoj većinu čine dame. Zahvaljujući rekonstrukciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sedmočlanog kabineta posle ostavke dvojice ministara, jedno od upražnjenih mesta popunila je Simoneta Somaruga. Postala je četvrta žena u vladi.

Anketirane stanovnice Švajcarske tvrde da je "ženska vlada" pravi izbor i da su dame uvek radile kako treba.

Očekuje se da će i drugo slobodno mesto takođe pripasti ženi.

Žene u javnom životu u Švajcarskoj tradicionalno imaju sporednu ulogu. Pravo glasa dobile su tek 1971. godine, a na lokalnom nivou poslednji kanton im je dozvolio da glasaju tek 1990. godine.

"Sećam se da je 1993. samo jedna žena bila u parlamentu. Napredovali smo, sada vladamo", izjavila je jedna poslanica.

Analitičari kažu da to što žene imaju većinu u vladi, više govori o značaju koji se pridaje politici u Švajcarskoj, nego o napretku u poštovanju prava žena.

Njih je veoma malo u bankama, medijima, farmaceutskim kompanijama i na poslovima koji su dobro plaćeni. Karijeru u politici žene najčešće počinju kao volonteri. To je posao bez para, jer poslanici u švajcarskom parlamentu ne dobijaju platu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.