Zelik: Kraj recesije do kraja godine

Izvor: RTS, 18.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelik: Kraj recesije do kraja godine

Predsednik Svetske banke Robert Zelik smatra da je globalna kriza pri kraju i da ćemo još "biti svedoci padova BDP-a u svetu, ali oni će biti sve manji". EBRD, pak, očekuje opravak postkomunističkih ekonomija Evrope tek 2011. i 2012. godine.

Svetska privreda trebalo bi da se vrati iz recesije do kraja 2009. godine ili naredne godine, ocenio je u Varšavi šef Svetske banke Robert Zelik.

"Još ćemo biti svedoci padova BDP-a u svetu, ali oni će biti sve manji", kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je danas Zelik novinarima u Varšavi.

Zelik boravi u Poljskoj gde bi s tamošnjom vladom trebalo da razmotri rizike koji zbog globalne ekonomske krize prete poljskoj privredi i kako bi Svetska banka mogla da pomogne.

Predsednik Svetske banke je izrazio uverenje da će Poljska biti među prvim zemljama koje će krenuti putem oživljavanja privrednog rasta, pošto i sada, prema njegovim rečima, dobro izlazi na kraj s krizom.

Procena EBRD

Evropska banka za obnovu i razvoj ovih dana je takođe Poljsku uvrstila u zemlje koje nakon ulaska u Evropsku uniju nisu "zaspale na lovorikama", već su nastavile reforme i mogu i na krizu da gledaju s više optimizma.

Prema oceni analitičara te banke, postkomunističke zemlje koje su ušle u Uniju mogu da se podele u dve grupe. Jedna, u kojoj su Poljska, Slovačka ili Češka, nastavile su reforme i uspešnije se bore sa krizom, dok su u drugoj grupi Mađarska i baltičke zemlje čiji je rast bio zasnovan na jeftinim potrošačkim kreditima i sada ih je iznenadio dubok pad u recesiju.

Evropska banka za obnovu i razvoj očekuje povratak privrednom rastu u regionu srednje i istočne Evrope tek tokom 2011. i 2012. godine, kada se obnovi potražnja na glavnim izvoznim tržištima tog regiona - u evrozoni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.