Optimistične prognoze Svetske banke

Izvor: B92, 18.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optimistične prognoze Svetske banke

Varšava -- Svetska privreda trebalo bi da se vrati iz recesije do kraja 2009. godine ili naredne godine, ocenio je danas u Varšavi šef Svetske banke Robert Zelik.

"Još ćemo biti svedoci padova BDP-a u svetu, ali oni će biti sve manji", kazao je danas Zelik novinarima u Varšavi. Zelik boravi danas u Poljskoj, gde bi s tamošnjom vladom trebalo da razmotri rizike koji zbog globalne ekonomske krize prete poljskoj privredi i kako bi Svetska banka mogla da pomogne.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Predsednik Svetske banke je rekao da je uveren da će Poljska biti među prvim zemljama u kojima će početi oživljavanje privrednog rasta, pošto i sada, prema njegovim rečima, dobro izlazi na kraj s krizom.

Svetska banka spremna je da odobri 500 miliona dolara kredita za mala i srednja preduzeća preko komercijalnih finansijskih institucija u Poljskoj, a za koje bi garantovala poljska vlada.

Zelik je o toj mogućnosti razgovarao u Varšavi s poljskim ministrom finansija Jacekom Rostovskim i guvernerom Narodne banke Poljske Slavomirom Skšipekom.

"Razgovarali smo o pozajmicama koje ne bi bile direktno pružene vladi, ali bi vlada mogla za njih da garantuje. Posebno je bitna pozajmica banci PKO BP vezana za razvoj malih i srednjih preduzeća. Reč je o oko 500 miliona dolara", rekao je Zelik u Varšavi.

Poljska je takođe usred realizacije programa reformi za koje je dobila 3,75 milijardi dolara pomoći od međunarodnih institucija.

"Poljska je u boljem stanju nego druge države. Delimično i zahvaljujući domaćoj potražnji, ali treba imati u vidu da smo usred globalne krize a poljska privreda u velikoj meri zavisi od izvoza", kazao je Zelik i naveo da je Poljska među zemljama koje bi najbrže trebalo da izađu iz krize.

Evropska banka za obnovu i razvoj ovih dana je takođe Poljsku uvrstila u zemlje koje nakon ulaska u Evropsku uniju nisu zaspale na lovorikama, već su nastavile reforme i mogu i na krizu da gledaju s više optimizma.

Prema oceni analitičara te banke, postkomunističke zemlje koje su ušle u Uniju mogu da se podele u dve grupe.

Jedna, u kojoj su Poljska, Slovačka ili Češka, nastavile su reforme i uspešnije se bore sa krizom, dok su u drugoj grupi Mađarska i baltičke zemlje čiji je rast bio zasnovan na jeftinim potrošačkim kreditima i sada ih je iznenadio dubok pad u recesiju.

Evropska banka za obnovu i razvoj očekuje povratak privrednom rastu u regionu srednje i istočne Evrope tek tokom 2011. i 2012. godine, kada se obnovi potražnja na glavnim izvoznim tržištima tog regiona – u evrozoni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.