Završena sednica, glasanje naknadno

Izvor: B92, 08.Feb.2012, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena sednica, glasanje naknadno

Beograd -- U Skupštini je završena rasprava o kadrovskim rešenjima u oblasti pravosuđa, a dan za glasanje biće određen naknadno, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Poslanici su razmotrili Predlog odluke o izboru člana Visokog saveta sudstva iz reda sudija apelacionih sudova, koji je podneo Visoki savet sudstva, i Predlog odluke o izboru zamenika javnih tužilaca, koji je podnelo Državno veće tužilaca.

Visoki savet sudstva predložio je skupštini da za člana VSS >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izabere sudiju u Apelacionom sudu u Kragujevcu Miroljuba Tomića.

Državno veće tužilaca za zamenike javnog tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu predložio je Vladimira Đorđevića i Miodraga Markovića, a u Osnovom tužilaštvu u Vranju Branislava Mihajlović, dok je Vesnu Ostojić predložio za zamenika tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu.

Za zamenika javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu predložen je Miroslav Rakić, dok su za zamenika javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu predložen i Milena Pajić Simić i Bojan Prstojević.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić izjavio je da nema potrebnih 126 glasova za izglasavanje dva predloga koja su na dnevnom redu današnje sednice i dodao da ih neće ni biti do kraja aktuelnog saziva parlamenta.

On je rekao da parlament neće raditi ili će, ako bude radio, tu biti reč "o trulim kompromisima zasnovanim na ličnim interesima” i dodao da je pitanje kako će se razrešiti i sednica koja je počela.

S druge strane, šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je da veruje da će parlament imati većinu za glasanje o predlozima za izbor člana Vrhovnog saveta sudstva i zamenika javnih tužilaca.

"Verujem da će racio i odgovornost svih u parlamentu biti na nivou koji će omogućiti da se to izglasa", rekla je Kolundžija i dodala de je trenutna situacija u parlamentu je znak predizborne nervoze.

Podsetimo, četiri poslanika SPO-a koji čine vladajuću većinu u parlamentu odbijaju da učestvuju u radu parlamenta dok Vlada Srbije ne smeni

ministra za vere i dijasporu Srđana Srećkovića i državnu sekretarku Sanju Čeković.


Inače, na dnevnom redu su dve tačke - Predlog odluke o izboru člana Visokog saveta sudstva iz reda sudija apelacionih sudova, koji je podneo Visoki savet sudstva i Predlog odluke o izboru zamenika javnih tužilaca, koji je podnelo Državno veće tužilaca. Visoki savet sudstva predložio je skupštini da za člana VSS izabere sudiju u Apelacionom sudu u Kragujevcu Miroljuba Tomića. Državno veće tužilaca za zamenike javnog tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu predložio je Vladimira Đorđevića i Miodraga Markovića, a u Osnovnom tužilaštvu u Vranju Branislava Mihajlovića, dok je Vesnu Ostojić predložio za zamenika tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu.

Aleksandar Jugović, SPO (Foto: Beta)

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović izjavila je da bi neizglasavanje kadrovskih rešenja koja su sutra na dnevnom redu parlamenta dovelo do blokiranja rada Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Đukić Dejanovićeva je novinarma u parlamentu rekla da do sada nije bilo problema u usvajanju predloženih kadrovskih rešenja. Predsednica parlamenta je navela da je razgovarala sa Aleksandrom Jugovićem, poslanikom SPO, stranke koja je najavila da neće učestvovati u radu Skupštine dok ne budu smenjeni sa državnih funkcija Srđan Srećković i Sanja Čeković. Đukić Dejanovićeva je naglasila da je Jugović ostao decidan u toj odluci SPO.

"U politici su decidni odgovori otvorena mogućnost za dijalog", naglasila je ona i dodala da i iz Demokratske stranke preduzimaju napore da dođe do dogovora sa četiri poslanika SPO.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.