Vulin traži međunarodnu reakciju

Izvor: RTS, 07.Avg.2012, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin traži međunarodnu reakciju

Međunarodne snage treba da reaguju zbog preuzimanja prostorija Centra za mir i toleranciju u Prištini, saopštio Aleksandar Vulin. Direktor Kancelarije za KiM protestovao zbog zaplene tiraža "Jedinstva".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zatražio je hitnu reakciju međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji kojom bi se Srbima u Prištini omogućilo da nesmetano nastave da koriste prostorije Centra za mir i toleranciju, saopštila je ta Kancelarija. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Vulin je, kako se navodi u saopštenju, povodom odluke "takozvane kosovske policije da preuzme prostoje Centra" uputio pisma predstavnicima međunarodnih misija na KiM u kojima je istaknuto da je Centar za Srbe znači sigurnost, mesto sastajanja i dobijanja osnovne medicinske pomoći.

"Ukoliko se to ukine, Srbi bi ostali bez svojih osnovnih prava i sloboda", naveo je Vulin i zatražio hitnu rekaciju na osnovu ovlašćenja koja međunarodnim snagama daje Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Vulin je posebno naglasio da je u većini slučajeva pomoć od Centra traže siromašni i socijalno ugrožena, bez osnovnih sredstava za život, kao i slabo pokretne starije osobe. Svima njima neophodno je što pre pružiti pomoć i omogućiti im da i dalje koriste usluge Centra.

Srbima uskraćeno pravo da se slobodno informišu

Direktor vladine Kancelarije za KiM protestovao je i zbog toga što su kosovske vlasti nedavno zaplenile tiraž nedeljnika Jedinstvo na prelazu ka Kosovu.

Kako se navodi u saopštenju, Vulin je u pismima Unmiku i Kforu naveo da je svima kojima je srpski jezik maternji i svima koji se koriste srpskim jezikom na Kosovu i Metohiji takvim postupkom uskraćena prilika da se nesmetano i slobodno informišu.

Vulin je dodao da je takav "postupak takozvanih kosovskih vlasti u suprotnosti sa priznatim međunarodnim standardima o slobodi štampe i pravu na informisanje i nikako ne doprinosi stvaranju uslova koji bi omogućili zajednicama da sačuvaju, zaštite i razvijaju svoj identitet".

Direktor Kancelarije pozvao je sve međunarodne predstavnike u Pokrajini da zaštite prava srpske zajednice i omoguće nesmetan protok štampanih medija na srpskom jeziku do krajnjih korisnika, čime bi se omogućilo ostvarivanje prava na slobodan protok i informacija i prava na informisanje.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije saopštili su juče da nije problem samo u zapleni tiraža, nego i da je prećeno distributeru nedeljnika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.