Prepoznati odgovorne za nasilje i nebrigu

Izvor: RTS, 08.Avg.2012, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prepoznati odgovorne za nasilje i nebrigu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju traži da se prepoznaju odgovorni za nasilje i nebrigu prema ljudima i ljudskim pravima u južnoj srpskoj pokrajini, navodi se u saopštenju kancelarije povodom izveštaja Ban Kimuna o situaciji u pokrajini.

Ujedinjene nacije su prepoznale obnovljeno i sve učestalije nasilje u pokrajini, a Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju traži da se prepoznaju odgovorni za nasilje i nebrigu prema ljudima i ljudskim pravima, navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kancelarije povodom izveštaja generalnog sekretara UN Ban Kimuna o bezbednosnoj situaciji u pokrajini.

Srbija godinama upozorava na plansko iseljavanje, potpuni nemar prema ljudskim pravima, svesno otežavanje povratka izbeglih, otimanje i uništavanje državne i privatne imovine na teritoriji Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Vrednosti na kojima počiva civilizovani svet jesu vrednosti koje moraju postati uobičajene i dostupne svima koji žive na Kosovu i Metohiji.

Međunarodna zajednica ima odgovornost da ljudska prava koja priznaje svojim gradjanima prizna i podeli sa svima koji na Kosovu i Metohiji žive, a posebno sa Srbima i drugim nealbanskim stanovnicima, koji su, kako se može videti i u izveštaju generalnog sekretara, isključive žrtve nasilja i progona.

Generalni sekretar UN Ban Kimun je u svom izveštaju oštro je kritikovao kosovsku policiju zbog serije propusta u protekla tri meseca, navodeći da izostanak akcije "ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost policije da se izbori sa kriznim situacijama i stekne poverenje javnosti".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.