Uskoro kontrola brzih diploma političara

Izvor: Blic, 31.Okt.2012, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro kontrola brzih diploma političara

Na osnovu teksta u “Blicu” o štancovanju diploma političarima proverićemo kako su na Fakultetu za uslužni biznis (FABUS) iz Sremske Kamenice polagani ispiti. Srbiji nedostaje ozbiljna inspekcijska kontrola u prosveti. Uskoro udvostručujemo broj inspektora i pročešljaćemo ovaj i sve druge fakultete u Srbiji, kaže načelnik prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

“Blic” je pre dva dana pisao o spornim diplomama Fabusa koje je u kasnim četrdesetim i pedesetim godinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stekao veliki broj javnih funkcionera i to, kako se sumnja, posle svega godinu dana školovanja na fakultetu.

U Republici Srpskoj je tim povodom izbila velika afera, jer se ispostavilo da je kandidat za glavnog revizora RS Mile Banika za godinu dana postao diplomac Fabusa. Fabus je inače deo univerziteta “Educons” u Novom Sadu, u okviru kog se nalazi još sedam fakulteta i svi imaju dozvolu za rad.

Rektor Univerziteta “Educons” prof. dr Aleksandar Andrejević tvrdi da su sve diplome stečene na Fakultetu za uslužni biznis i “Educonsu” validne i da o svakom studentu postoji dokumentacija. On negira da je bilo koja diploma stečena kod njih sumnjiva i napominje da se prilikom svake političke promene, postavi pitanje legalnosti diploma stečenih na privatnim fakultetima.

Fabus je osnovan 2002. godine i od tada je diplomu ovog fakulteta dobilo oko 4.000 ljudi. Međutim, ako se u obzir uzme da je Fabus svake godine u proseku upisivalo oko 300 studenata, može se zaključiti da čak ima više diplomiranih nego što se uopšte upisivalo.

Inače, školarine na ovom fakultetu su između 1.390 i 2.500 evra.

Zanimljivo je napomenuti i da je dekan Fabusa bivši ministar trgovine i funkcioner Srpskog pokreta obnove Bojan Dimitrijević, koji se priključio Srpskoj naprednoj stranci ubrzo po njenom osnivanju.

Đurović promenio biografiju

Direktor „Koridora Srbije“ Dmitar Đurović nije nikada studirao na „Educonsu“, rečeno nam je na tom fakultetu. Da zabuna bude veća ova referenca se našla u doskorašnjoj Đurovićevoj biografiji, koja je posle pisanja „Blic“ zamenjena novom u kojoj piše da je zvanje diplomiranog menadžera stekao na Fakultetu za industrijski menadžment. Na tom fakultetu su nam tražili 10.000 dinara da bi otkrili informaciju da li je Đurović njihov diplomac.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.