Šećibović: Problem kupovine diploma aktuelan i u Srbiji

Izvor: Press, 01.Nov.2012, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šećibović: Problem kupovine diploma aktuelan i u Srbiji

Profesor Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju Refik Šećibović izjavio je da je problem "štancovanja" diploma mnogo izraženiji u Srbiji nego o Republici Srpskoj, gde se mediji danima bave temom velikog broja funkcionera kojim imaju sporne diplome privatnih fakulteta iz Srbije.

On je rekao Tanjugu da u Srbiji postoji nekoliko privatnih fakulteta koji otvaraju isturena odeljenja čak po kafanama i hotelima i da im je najčešće nemoguće ući u trag.

"To >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << su odeljenja gde kandidati u jednom danu upisuju fakultet i istog dana polažu ispite. Pojedinci tako fakultete završavaju za nekoliko meseci. Čak i inspektori ne mogu da im uđu u trag, jer imaju svoje ljude koji ih obaveštavaju da su krenule kontrole", objašnjava Šećibović.

On dodaje da neregularno stečene diplome ipak nije teško otkriti, dovoljnio je samo da prosvetni inspektori pogledaju na fakultetu dosije kandidata, kada je šta polagao i da se utvrdi da li je diploma stečena na neregularan način.

Republički prosvetni inspektor Velimir Tmušić rekao je ranije Tanjugu da se svaka diploma može proveriti i da svako ko želi da proveri verodostojnost i validnost diplome bilo koje obrazovne ustanove u Srbiji, može da se obrati Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Profesor Marko Atlagić, poslanik Srpske napredne stranke, danas je na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje zatražio od Ministarstva prosvete i nauke da se zaustavi "prodaja diploma u Srbije".

Mediji u RS pisali su o kandidatu za glavnog revizora RS i bivšem vršiocu dužnosti direktora Poreske uprave Miletu Baniku, koji je, kako navode, za samo godinu završio Fakultet za uslužni biznis iz Sremske Kamenice (Fabus), inače deo Univerziteta "Educons" iz Novog Sada. Taj fakultet završili su i direktor Fonda PIO RS Mladen Milić i Predrag Gluhaković - sada potpredsednik Narodne skupštine RS, a nekadašnji ministar trgovine i turizma, pišu pojedini mediji.

Oni prenose i da se procenjuje da svake godine iz Srbije u Republiku Srpsku uđe bar 1.000 lažnih ili krajnje sumnjivih diploma raznih privatnih fakulteta iz Srbije.

Predsednik sindikata obrazovanja Republike Srpske Stevan Milić izjavio je da je trgovina diplomama toliko uzela maha da preti da potpuno obesmisli visoko obrazovanje na prostorima te države.

"Fabus" danas posluje u sklopu univerziteta "Edukons", a kako prenose mediji vlasnik, i rektor ovog univerziteta Aleksandar Andrejević tvrdi da je svaka diploma stečena na tom univerzitetu potpuno regularna i da se zarad personalnih političkih sukoba u Republici Srpskoj baca ljaga na univerzitet, te da ni profesorima ni strudentima nije prijatno kada se čuju takve optužbe.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.