U Hrvatskoj identifikovano 11 srpskih žrtava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2019, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj identifikovano 11 srpskih žrtava

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu danas je uz prisustvo članova porodica obavljena identifikacija posmrtnih ostataka 11 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, u periodu od 1991. do 1995. godine, na području Republike Hrvatske, saopštila je Komisija za nestala lica.

Posmrtni ostaci ekshumirani su u Gornjem Selištu (2), Petrinji (2), Glini (1), Šašu (1), Šibeniku (1), Vrbovljani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (1), Vodoteču (1), Gračacu (1) i Vukovaru (1).

Svi posmrtni ostaci 11 lica su identifikovani metodom analize DNK, precizira se u saopštenju i dodaje da će njihova sahrana biti obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Prema podacima Komisije, kroz ovaj proces u periodu od 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci preko 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Republike Hrvatske, a posmrtni ostaci preko 980 identifikovanih žrtava su predati porodicama radi sahrane.

Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na području Republike Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, našoj strani je omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Republici Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Identifikovano 11 žrtava srpske nacionalnosti stradalih od 1991. do 1995. na području Hrvatske

Izvor: B92, 17.Jun.2019

Beograd -- U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka 11 žrtava srpske nacionalnosti..Uz prisustvo članova porodica obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka žrtava stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše...

Nastavak na B92...

U Hrvatskoj identifikovani posmrtni ostaci 11 Srba

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jun.2019

ZAGREB - U Zagrebu je danas obavljena identifikacija posmrtnih ostataka 11 Srba koji su ubijeni tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.