Hrvatska, identifikovano 11 žrtava srpske nacionalnosti

Izvor: RTS, 17.Jun.2019, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska, identifikovano 11 žrtava srpske nacionalnosti

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, uz prisustvo članova porodica, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka 11 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 1995. godine na području Republike Hrvatske, saopštila je Komisija za nestala lica.
Posmrtni ostaci ekshumirani su u Gornjem Selištu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (2), Petrinji (2), Glini (1), Šašu (1), Šibeniku (1), Vrbovljani (1), Vodoteču (1), Gračacu (1) i Vukovaru (1).
Svi posmrtni ostaci 11 lica su identifikovani metodom analize DNK, precizira se u saopštenju i dodaje da će njihova sahrana biti obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.
Prema podacima Komisije, kroz ovaj proces u periodu od 2001. do 2019. godine iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci preko 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Republike Hrvatske, a posmrtni ostaci preko 980 identifikovanih žrtava su predati porodicama radi sahrane.
Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na području Republike Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, našoj strani je omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica.
Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Republici Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.