Tužilac Serge Brammertz u posjeti Mostaru

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Okt.2015, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac Serge Brammertz u posjeti Mostaru

MOSTAR - Tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz danas je zajedno sa Sinišom Šešumom, šefom sarajevske kancelarije UNESCO-a u BiH i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, obišao područje svjetske baštine UNESCO-a, Stari most i staru jezgru grada Mostara.

UNESCO je prepoznao Stari most i stari grad Mostar kao izuzetan i univerzalni simbol koegzistencije zajednica različitih kultura, nacionalnosti i vjera.

Tužilac Brammertz >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je pohvalio UNESCO, Svjetsku banku, Fond Aga Khan za kulturu, Svjetski fond za spomenike i Grad Mostar za uspješnu obnovu Starog mosta i historijskog centra Mostara. «Kao što ova obnova pokazuje, ekstremisti ne mogu izbrisati iz istorije naše zajedničko nasljeđe raznolikosti, koegzistencije, i vjerskog pluralizma», rekao je tužilac Brammertz.

Imajući u vidu nedavne napade Daesha na važna područja kulturne baštine i vjerske institucije u Siriji i Iraku koje su nedavno snažno osudili generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova i međunarodna zajednica, tužilac Brammertz je takođe podvukao važnost krivične odgovornosti za zločine protiv kulturne baštine.

 (NN/Vijesti.ba)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Napadi na kulturne spomenike su ratni zločin

Izvor: Akter, 06.Okt.2015

Haški tužilac Serž Bramerc danas je u Mostaru, gde je obišao područje svetske baštine Uneksa - Stari most i staro jezgro Mostara, rekao da su napadi na kulturne spomenike ratni zločin..Imajući u vidu nedavne napade Islamske države na važna područja kulturne baštine i verske institucije u...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.