Toliko vruće da se krive šine, bukvalno

Izvor: B92, 07.Avg.2017, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toliko vruće da se krive šine, bukvalno

Beograd -- Samo juče saobraćaj na domaćim prugama bio je obustavljen dva puta. I to zbog krivljenja šina usled velike vrućine.

Zbog izuzetno visokih temperatura, organizovana su danonoćna dežurstva i sva raspoloživa mehanizacija i radna snaga su u stanju pripravnosti - saopštavaju iz železnica.

Fizički zakon da se tela na toploti šire - u domaćoj železnici je poznat kao "sunčana krivina". Mnogi građani ne znaju za taj termin, ali ga železničari dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znaju.

Kada temperatura u hladu dostigne 38 stepeni temperatura u šini je daleko iznad 65. Visoke temperature deformišu koloseke, što za putnike znači sigurno čekanje i kašnjenje. Za železničare veliki posao.

"Kad krenu te velike vrućine preventivno se smanjuje dozvoljena brzina. Obično, a zavisi od konfiguracije pruge, smanjuje se brzina da bi krivine bile lakše uočljive. Ophodari prođu jednom dnevno prugu po 10, 15, 20 kilometara. On čovek može da prođe sad, iza njega ko zna šta može da se desi. To će biti dokle god se ne uradi video nadzor na na svim prugama", kaže Dragan Ranđelović, predsednik Sindikata železničara Srbije.

Na osnovu iskustva iz ranijeg perioda definisane su potencijalno kritične lokacije i obezbeđene su rezervne količine materijala za potrebe hitnih intervencija - saopštavaju iz Infrastruktura Železnice Srbije.

"Usled pojave vremenskih nepogoda, odnosno izuzetno visokih temperatura, organizovana su danonoćna dežurstva i prisustvo mobilnih ekipa na terenu. Sva raspoloživa mehanizacija i radna snaga je stavljena u stanje pripravnosti radi efikasnijeg intervenisanja u slučaju nastanka deformacija i smetnji na pruzi, jer moramo imati na umu činjenicu da je temperatura šina uvek za 25 stepeni viša od temperature vazduha", navode.

Bilo da kontrolu vrši čuvar pruge ili video-nadzor rezultat je isti, jednom iskrivljena šina mora da se zameni.

Zato su ekipe za sanaciju sastavljene od varilaca koji danonoćno dežuraju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.