TS: Ništa od obećane departizacije javnih preduzeća

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2014, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TS: Ništa od obećane departizacije javnih preduzeća

Dugogodišnja praksa korišćenja javnih preduzeća za stranačke potrebe nije prekinuta ni posle 22 meseca primene Zakona o javnim preduzećima, koji je usvojen 2012. da bi se taj sektor profesionalizovao, rečeno je danas na predstavljanju istraživanja Transparentnosti Srbija.

Organizacija Transparentnost Srbija predstavila je rezultate istraživanja o primeni Zakona o javnim preduzećima na uzorku od 25 republičkih, pokrajinskih i lokalnih javnih preduzeća, koji pokazuju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mnoge odredbe tog zakona nisu uopšte primenjene, a da su se nedostaci zakona pretočili u štetnu praksu.

Zakonska obaveza bila je da u svim javnim preduzećima u Srbiji najkasnije do 30. juna 2013. budu raspisani konkursi za direktore. Programski direktor organizacije Transparentnost Nemanja Nenadić naveo je da od posmatranih 25 javnih preduzeća konkurs za direktora uopšte nije sproveden u pet republičkih javnih preduzeća, u 11 je sproveden posle isteka roka, a u devet je sproveden u roku. Međutim, okončan je samo u jednom, u Elektroprivredi Srbije, koja je jedina za gotovo dve godine primene zakona dobila direktora na javnom konkursu.

Na nivou lokalnih samouprava, Nenadić je ukazao da su konkursi sprovedeni, ali nisu doneli suštinske promene, jer su u većini slučajeva izabrani prethodni vršioci dužnosti i ljudi koje su lokalni mediji jasno određivali po stranačkoj pripadnosti. "Nije došlo do priželjkivane depolitizacije", rekao je Nenadić.

Jedini slučaj gde konkursi nisu okončani u razumnom roku je Beograd, gde je konkurse raspisala prethodna politička garnitura, komisije su dale predloge za direktore, a onda je Privremeni organ uprave sve kandidature odbio i pošto se vlast promenila, raspisani su novi konkursi, predočio je on. Dok se čeka zatvaranje konkursa, republičkim javnim preduzećima upravljaju vršioci dužnosti direktora koje je postavila Vlada, a nekima je istekao mandat.

Predsednik organizacije Transparentnosti Srbija Vladimir Goati je ocenio da je veoma teško menjati sistem koji godinama postoji kao produžena ruka vlasti i istakao da se oduzimanje tih stečenih prava izbegava na hiljade načina.

Aksiom je da je država loš preduzetnik, naglasio je on, uz ocenu da će smanjivanje državnog sektora smanjiti i zloupotrebe u javnim preduzećima. On je dodao da u menadžmentu nisu sporni čak ni direktori, članovi stranke, već nestručni ljudi, kojih je mnogo u tom "mamutskom sistemu".

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.