Izvor: Vesti-online.com, 18.Nov.2009, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: 14 umrlo, 306 obolelo od H1N1

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je u sredu da je u Srbiji preminulo 13 ljudi od virusa gripa A (H1N1) a da je 306 obolelo, ali je u međuvremenu u Kragujevcu zabeležena još jedna žrtva te bolesti.

U kragujevačkom Kliničkom centru u sredu ujutru preminuo je 53-godišnji Lj.M.iz tog grada, kod koga je potvrđeno da je bio zaražen >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << virusom novog gripa H1N1.

Portparolka te zdravstvene ustanove Andrea Obradović saopštila je da je pacijent bio višegodišnji i težak bubrežni bolesnik.

Prema njenim rečima, Lj.M. se od 12. novembra lečio na jedinici intenzivne nege zbog sumnje da je zaražen virusom, gde je odmah bio priključen na aparat za veštačko disanje. Laboratorija je četiri dana kasnije potvrdila kod pacijenta prisustvo virusa A H1N1.

Institut za javno zdravlje  "Dr Milan Jovanović Batut" precizirao je da je do utorka u 20 časova, prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume ’’Torlak’’, potvrđeno 306 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog virusom A (H1N1).

Od 306 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 obolelih dovodi se u vezu sa putovanjem, navodi Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Sombora, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina, Vršca, Prokuplja, Trstenika, Paraćina, Požege, Užica, Pirota, Smedereva, Šida, Leskovca, Kruševca, Kosovske Mitrovice, Vranja, Valjeva, Arilja i Bajine Bašte.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.