Snimak torture star četiri godine

Izvor: RTS, 26.Jun.2011, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimak torture star četiri godine

Direktor policije Milorad Veljović rekao za RTS da je po dosadašnjim informacijama snimak policijske torture postavljen na sajt "Ju tjub" autentičan. Ministar Dačić zatražio suspenziju policajaca sa snimka.

Snimak torture na kojem policajac udara mladića romske nacionalnosti je autentičan, potvrdio je za Radio-televiziju Srbije direktor policije Milorad Veljović.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Direkciji policije naložio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da suspenduje dvojicu policajaca sa snimka.

Dačić je rekao da je snimak nastao pre četiri godine i da je taj događaj već bio predmet interne istrage u MUP-u Srbije, a da je izveštaj tužilaštvu podnet u oktobru 2008. godine.

Prema rečima ministra, akteri događaja su policajci Aleksandar Adamov i Bojan Biserčić, a Rom je Stojanović Danijel.

Stojanović je, inače, od ranije poznat policiji, kao i njegov otac, zbog krivičnih dela iz imovinskog delikta, odnosno sitnih i težih krađa.

Policija je, dodao je Dačić, za taj događaj saznala oktobra 2008. godine, i odmah je obavila istražni postupak.

U MUP- u navode da su svi akteri događaja u istražnom postupku negirali da je bilo bilo kakvog fizičkog maltretiranja, pa i sam Stojanović.

"Prema podacima kojima raspolažemo, događaj je zabeležen polovinom 2007. godine na području policijske stanice Vršac", rekao je Veljović i dodao da je naložio da se u istragu uključi i Odeljenje za visoko-tehnološki kriminal.

Za policiju je utvrđivanje svih detalja vezanih za snimak postavljen na "Ju tjub" apsolutni prioritet, rekao je Veljović.

Prema njegovim rečima, trenutno se utvrđuju sve okolnosti, uključujući i identifikovanje osobe koja je maltretirala mlađeg Roma.

To je, dodaje Veljović, pre svega u interesu policije, ali postupak pojedinca ne može biti merilo ponašanja svih pripadnika policije.

Na snimku, koji je postavljen 24. juna pod naslovom "Dačićeva policija? Iživljavanje nad romskim mladićem", policajac najpre udara glavom mladića u civilu, a potom ga još nekoliko puta udara u noge i više puta mu govori "zatvori oči", "nemoj da me gledaš, treba da me prijaviš posle".

Na snimku se vidi još jedan muškarac, takođe u policijskoj uniformi, a čuje se još jedan glas osobe koja snima celu scenu.

Helsinški odbor za ljudska prava zatražio je danas od MUP-a da utvrdi činjenično stanje vezano za snimak koji je osvanuo na Jutjubu, na kome se vidi da policajac mlađeg Roma prvo udara u glavu, a posle ga šutira.

Osuda brutalnog nasilja nad romskim mladićem stigla je i iz kancelarije poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić, koja je upozorila da rasizam u Srbiji još nije iskorenjen zbog čega je neophodna odlučna reakcija državnih organa.

Oglasio se i Sindikat srpske policije, ocenivši da se nadležne službe MUP-a moraju ozbiljno pozabaviti video snimkom zlostavljanja romskog mladića u policijskoj stanici i ispitati ga do kraja, a ukoliko se dokaže krivica, odgovorni moraju biti propisno kažnjeni.

"Ovakve i slične scene nasilja koje se povremeno mogu videti na društvenim mrežama i medijima, mogu doneti veliku štetu ugledu Ministarstva, policije i pojedinaca", navodi se u saopštenju tog Sindikata.

Zahtev za ispitivanjem verodostojnosti snimka zlostavljanja romskog mladića uputio je i Komesarijat za ljudska prava Liberalno demokratske partije.

"Ukoliko je snimak verodostojan, on predstavlja klasičan primer torture lica lišenih slobode, u tom slučaju, potrebno je utvrditi mesto, vreme i počinioce ovog krivičnog dela i sprovesti postupak u skladu sa zakonom", navedeno je u saopštenju Komesarijata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.