Sindikalni presedan Namenske: Protest zbog TV emisije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2018, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikalni presedan Namenske: Protest zbog TV emisije

Članovi sindikalne organizacije preduzeća "Milan Blagojević - Namenska" a.d. okupili su se danas ispred upravne zgrade da bi protestovali zbog, kako su naveli, stavova iznetih u emisiji Tatjane Vojtehovske, ali ne i protiv TV Prve.

"Ovaj skup je presedan u oblicima sindikalne borbe, ali mi imamo čvrst i nepokolebljiv stav da baš na ovakav način iskažemo nezadovoljstvo zbog prezentovanih neistina u emisiji 'Život priča' autorke i voditeljke Tatjane Vojtehovski, a da se pritom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jasno čuje naš glas istine. Potvrda da smo na pravom putu u iznošenju istine je i saopštenje i Ministarstva odbrane i Sindikata odbrambene industrije Srbije", rekao je predsednik sindikalne organizacije preduzeća Zoran Babić.

Od 1.300 članova sindikalne organizacije preduzeća "Milan Blagojević - Namenska" a.d. na mirnom protestu okupilo se oko 900 zaposlenih.

"Emisija se bavi plasiranjem neistina koje direktno utiču na sve nas u lancu funkcionisanja našeg uspešnog kolektiva... Današnjim okupljanjem i potrebom da kolektivno reagujemo pokazali smo još jednom nepodeljeno jedinstvo članstva u stavu da je emitovanje emisije 'Život priča' sramno i jednostrano iznošenje klevete na račun načina rada zaposlenih, a najviše na račun ličnog obračuna pojedinca sa generalnim direktorom. Sve to mesecima utiče na rad, upravljanje i održavanje normalnog poslovanja", rekao je Babić.

Na skupu je pročitano saopštenje koje je prethodno usvojio sindikalni odbor, a u kome se izražava ogorčenost zaposlenih zbog narušavanja ugleda preduzeća.

UNS: Neprimereni pritisak na uređivačku politiku i nezavisnost novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra organizovanje štrajka zaposlenih u fabrici "Milan Blagojević - Namenska" a.d. Lučani protiv Tatjane Vojtehovski sa TV Prva neprimerenim pritiskom na uređivačku politiku i nezavisnost novinara.

UNS je veoma zabrinut i što državni sekretar Aleksandar Gajović nije upoznat sa činjenicom da je još 2009. na predlog UNS-a u Krivični zakonik uneta odredba po kojoj se pretnja novinaru tretira kao pretnja službenom licu, poput tužioca, sudije, policajca...

UNS podseća da su novinari Prve televizije postavili pitanje "Da li novinari treba da imaju status službenog lica?" u emisiji u kojoj su govorili Tatjana Vojtehovski i državni sekretar Gajović.

Postavlja se pitanje kakvoj zaštiti novinari mogu da se nadaju od države kada njeni visoki funkcioneri nisu ni upoznati sa zakonodavstvom koje štiti položaj novinara, kaže se u saopštenju UNS-a.

"Iako duboko žalimo za svakim izgubljenim kolegom i saosećamo sa svim porodicama, ne možemo da prihvatimo da se zbog pojedinačnih slučajeva na naša 'leđa' sruši gomila laži i kleveta, koja ide toliko daleko, da traži zatvaranje našeg pogona i odgovornost generalnog direktora Radoša Milovanovića", dodaje se u saopštenju. U tekstu se, takođe, postavlja pitanje "ko stoji iza svega ovoga i ko finansira ovu negativnu kampanju - da li je cilj svega ovoga zatvoriti fabriku, a od Opštine Lučani napraviti 'dolinu gladi'?"

Jedna od učesnica protesta Marija Stanić je za "Glas zapadne Srbije" izjavila da je stanovnicima Lučana TV Prva ostala u najboljem sećanju kada su njeni novinari sa lica mesta izveštavali o poplavama u mestu, a njihova fabrika bila pod vodom.

"Prosto mi je nejasno šta se dogodilo, taj kanal mi je na daljinskom i dalje broj jedan, ali sam zbunjena svim ovim dešavanjima", rekla je Stanićeva.

Tatjana Vojtehovski se u emisiji "Život priča" bavila nesrećom u fabrici "Milan Blagojević - Namenska" a.d. u kojoj su poginuli Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da podržava zaposlene u toj fabrici u apelu na predstavnike medija da se suzdrže od komentara i medijskih priloga u vezi sa prošlogodišnjom eksplozijom, koji bi narušili tekući istražni i pravosudni postupak.

Nešovanović:Izvinjavam se Vojtehovskoj, bio sam revoltiran

Slobodan Nešovanović, vođa smene u fabrici "Milan Blagojević -Namenska" a.d. koji je prošle nedelje na društvenim mrežama tražio "hapšenje" novinarke Tajtane Vojtehovske, zbog stavova iznetih u njenoj emisiji na TV Prva, izjavio je danas da je to napisao u afektu i izvinio se zbog toga.

"Izvinjavam se Vojtehovskoj ako se uplašila, ali komentar sam napisao revoltiran njenim lažima i ostrašćenim napadima na naše preduzeće", kazao je Nešovanović, iz Radne jedinice "Energetika", za "Glas zapadne Srbije".

On je kazao da je o "hapšenju Vojtehovske" pisao "kao čovek iz svog ugla, na svom privatnom fesjbuk profilu".

Nešovanović je o tome govorio i okupljenima na mirnom protestu zaposlenih ispred upravne zgrade fabrike u Lučanima, rekavši da je "emotivno reagovao"i da je to napisao "u afektu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.