(Samo)ubistvo vlasnika “Kolinga”: Ko je Milan Zukanović?

Izvor: S media, 26.Mar.2012, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Samo)ubistvo vlasnika “Kolinga”: Ko je Milan Zukanović?

Telo biznismena Milana Zukanovića pronađeno je u nedovršenoj zgradi stambenog kompleksa koji njegova kompanija gradi u Ulici Neznanog junaka broj 23. Zukanović je iz, za sada nepoznatih razloga, pucao sebi u glavu.

Firma “Koling”, koja je u njegovom vlasništvu, više od jedne decenije gradila je luksuzne stanove na Dedinju i drugim ekskluzivnim lokacijama. Jedno od poznatijih luksuznih naselja koje su gradili je Mačkov kamen. Rekonstruisali su i zgradu Vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u Nemanjinoj ulici.

Spekuliše se da je mogući motiv samoubistva prvog čoveka “Kolinga” to što je u poslednje vreme zapao u velike dugove, a za sada se ne zna da li je iza sebe ostavio oproštajno pismo. U firmi kažu da imaju probleme poput svih kompanija u Srbiji, ali smatraju da to nije razlog za Zukanovićevo samoubistvo.

Ubio se vlasnik "Kolinga"

Kako izgleda srpski samoubica

Pretili firmi kolektivnim samoubistvom (VIDEO)

Zukanović je bio vlasnik „Koling kluba“, popularnog beogradskog restorana u kom su se tokom devedesetih okupljali političari, sportisti i biznismeni. Klub je srušen 2008, a na tom mestu trebalo je da budu izgrađene četiri ekskluzivne zgrade. Kriza je učinila svoje i u jednom od nezavršenih objekata Zukanović je pronađen mrtav.

Preko “Kolinga” prodavali fudbalere

Zukanović se dovodio u vezu s Mirkom Marjanovićem, nekadašnjim premijerom i prvim čovekom FK Partizan, jer je navodno preko njegove firme obavljana prodaja fudbalera. Kao glavna firma preko koje je rukovodstvo fudbalskog kluba Partizan obavljalo transfere igrača „Karan trejding limited” je u vlasništvu preduzeća „Koling“ Milana Zukanovića.

Bivši predsednik „crno-belih“ Ivan Ćurković u „Insajderu“ B92 izjavio je da su transfere obavljali preko firme u Luksemburgu, ali nije rekao ko su njeni vlasnici. Međutim, Mirko Vučurević, vlasnik „Nivade“, potvrdio da je „Karan trejding limitid“ sa Kipra bio u vlasništvu beogradskog „Kolinga“, čiji je gazda Milan Zukanović. Veza „Kolinga“ i Partizana vidi se u još jednoj stvari. „Koling“ na svom sajtu navodi da planira izgradnju stambenog bloka blizu stadiona u Humskoj.

Slučaj “Stari mlin”

Zukanović je dospeo u žižu javnosti sredinom 90-ih godina, kada je njegova kompanija preuzela 6.800 kvadrata objekata i 78 ari zemljišta “Starog mlina” u blizini BIGZ-a u beogradskom Bulevaru Vojvode Mišića, u zamenu za 800 kvadrata stambenog prostora na periferiji grada uz dogovorenu cenu od tadašnjih milion maraka.

Opština Savski venac potpisala je 1995. godine ugovor sa „Kolingom“ po kom je ova firma odmah postala vlasnik objekta na placu „Stari mlin“, a opština dobila 800 kvadrata stambenog prostora na drugoj lokaciji. „Koling“ je stanove trebalo da isporuči do 1996, ali je prve kvadrate dao tek sedam godina kasnije.

U međuvremenu je, prema pisanju štampe, potpisano više aneksa koji su bili štetni za opštinu, zbog čega je Opština je razmišljala da raskine ugovor, ali se pojavila hipoteka. Vučurević i Zukanović su 2003. godine sklopili brisovnu izjavu, kojom je skinuta hipoteka.

Tek prošle godine, posle tužbe opštine, „Koling“ je predao oko 600 kvadrata i platio u kešu oko 200.000 evra. Lokaciju „Starog mlina“ potražuje naslednik starog vlasnika Bogdan Veljković.

Afera „Zlatibor turist”

Pre godinu dana užička policija podnela je pretkrivičnu prijavu protiv direktora preduzeća „Zlatibor turista" Ratka Jeremića i Milana Zukanovića, vlasnika kompanije „Koling" iz Beograda, zbog sumnje da su zloupotrebom položaja i falsifikovanjem službene isprave stekli protivpravnu imovinsku korist od 106,4 miliona dinara.

Direktor “Zlatibor turista” je osumnjičen da je na nezakonit način ustupio suvlasnicima „Kolinga" neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište u državnoj svojini.

- Kompanija „Koling" je izgradila tri apartmana i šest garaža, čime je nezakonito pribavila imovinsku korist od 80.217.614 dinara. Te promene nisu registrovane u poslovnoj dokumentaciji - navode u policiji.

Milan Zukanović je tada tvrdio da ne zna ništa o krivičnoj prijavi.

(S media)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.