Počeo probni popis stanovništva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo probni popis stanovništva

BEOGRAD - Republički zavod za statistiku počeo je danas probni popis stanovništva Srbije, koji će obuhvatiti 4.000 domaćinstava sa oko 12.000 članova i trajaće do 15. aprila.

Cilj tog popisa jeste da se blagovremeno testiraju svi pripremljeni metodološko-organizacioni instrumenti za sprovođenje glavnog popisa 2011. godine.

Pomoćnik direktora RZS Vladirmir Stanković izjavio je Tanjugu da se popis obavlja na malom uzorku od 50 krugova (teritorijalne jedinice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do 100 domaćisntava) u 36 opština sa 40 naselja, s tim što će biti obrađeno 17 krugova u Beogradu, 13 u Vojvodini i 20 u centralnoj Srbiji.

On je precizirao da su sada uvedena nova pitanja koja se odnose na invaliditet, nekoliko novih migracionih pitanja, koja se odnose na spoljne i unutrašnje migracije, a takođe detaljnije će se razmatrati srodnički sastav u okviru domaćinstva, tako da će se dobiti mnogo razuđenija obrada porodica.

"Po prvi put biće popisivane i vanbračne zajednice, a kod lica koja su u zakonskom bračnom stanju dobićemo informacije da li bračni partneri žive zajedno ili odvojeno, bez obzira iz kog razloga - stambenog ili nekog drugog", naveo je Stanković.

Postoje i nova pitanja oko aktivnosti stanovništva - zaposleni, nezaposleni, neaktivni, kao i nekoliko novih pitanja kod stanova, na samo onih koji su to u građevinskom smislu, već i domaćinstva koja su nastanjena u poslovnim prostorijama, recimo u nekoj kancalariji ili prodavnici ili u objektima iz nužde - zemunicama, kartonskom naselju i slično.

Na teren je izašao 51 popisivač, od kojih svaki radi na po jednom krugu, izuzev jednog kruga u Novom Sadu sa većim brojem domaćinstava gde će raditi dva, što se događa u velikim gradskim naseljima, gde u jednoj zgradi može da živi i više od 200 domaćinstava, ukazao je Stanković.

Zavod moli članove slučajno izabranih domaćinstava da u tom periodu prime u svoje domove njihove popisivače i da odgovore na pitanja iz popisa.

Svi podaci prikupljeni u probnom popisu biće korišćeni isključivo u statističke svrhe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.