Peking: Održana komemoracija Đang Ceminu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2022, 12:31

Peking: Održana komemoracija Đang Ceminu

Kineski lideri izrekli su danas na komemoraciji u Pekingu pohvale nedavno preminulom bivšem kineskom predsedniku Đang Ceminu kao lojalnom marksisti-lenjinisti, koji je nadgledao brzi ekonomski uspon zemlje, zadržavajuci strogu kontrolu Komunističke partije nad kineskim društvom.

Kineski predsednik i aktuelni partijski lider Si Đinping pohvalio je Đanga tokom jednosatnog obracanja u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, u prisustvu visokih političkih i vojnih zvaničnika, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je AP.

Si je pomenuo iznenadno uzdizanje Đanga u najvišeg lidera neposredno uoči krvavog suzbijanja prodemokratskog pokreta predvođenog studentima 1989. godine na trgu Tjenanmen u Pekingu.

Teška situacija u zemlji i inostranstvu i borba između različitih društvenih sistema dovodi do toga da različiti ideološki sistemi često testiraju svakog člana naše stranke, rekao je Si.

Na komemoraciji je odata pošta Đangu trominutnim cutanjem.

Državna kineska televizija ČTV u ponedeljak je pokazala telo Đanga položeno u krevet od cveca i zimzelena i prekriveno partijskom zastavom u vojnoj bolnici u Pekingu.

Đangovo telo poslato je na kremaciju na Revolucionarno groblje Babaošan, gde su sahranjeni mnogi kineski lideri.

Nakon što je preuzeo dužnost od reformističkog lidera Deng Sjaopinga, Đang je nadgledao primopredaju Honkonga od britanske vladavine 1997. i ulazak Pekinga u Svetsku trgovinsku organizaciju 2001.

Đang je umro u 96. godini od leukemije i otkazivanja više organa 30. novembra u Šangaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.