Izvor: Nezavisne Novine, 28.Feb.2016, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlametnarni izbori u Iranu: Reformisti pobijedili u Teheranu

TEHERAN - Saveznici iranskog predsjednika Hassana Rouhanija, reformisti, koji streme ka većim demokratskim promjenama osvojili su na parlamentarnim izborima svih 30 mjesta predviđenih za Teheran, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova.

"Lista nade" koju predvodi reformator Reza Aref, ostavila je iza sebe konzervativnog kandidata Gholamalia Haddad-Adela koji je bio 31. po broju dobijenih glasova u Teheranu.

Preliminarni >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << rezultati parlamentarnih izbora u Iranu pokazuju da nijedna od tri političke frakcije, koliko ih se nadmetalo, neće osvojiti većinu u parlamentu, ali po broju glasova reformisti i umjereni konzervativci ostvarili su većinu.

U Iranu su u petak održani izbori za 290-člani parlament od kojih 30 pripada prijestonici Teheranu, a 260 provincijama. Kada je riječ o mjestima za provincije Rouhanijevi saveznici su prošli lošije. Od 56 izbornih jedinica van glavnog grada, u 19 su pobijedili konzervativci, u 9 Rouhanijevi saveznici a u 14 nezavisni kandidati.

U preostalih 14 izbornih jedinica nema jasnog pobjednika, što znači da će biti potreban drugi krug koji se ne očekuje prije aprila ili maja.

Ovi rezultati izbora, prema analitičarima, više mogu dovesti do podjela, nego jedinstva unutar iranskog zakonodavstva.

Konačni rezultati izbora, na kojima je glasalo oko 60 posto od gotovo 55 miliona Iranaca sa pravom glasa, biće objavljeni u ponedjeljak.

Izbori za novi saziv iranskog parlamenta i vjersko tijelo poznato kao Skupština eksperata prvi su otkako je Teheran postigao nuklearni sporazum sa svjetskim silama prošle godine. Glasanje velikim dijelom predstavlja referendum o djelovanju predsjednika Rouhanija nakon što je 2015. postignut nuklearni sporazum kojim su Teheranu ukinute međunarodne sankcije u zamjenu za ograničenje nuklearnih aktivnosti Irana.

Rouhani se nada da će savez sa reformistima moći eleminisati ili barem ograničiti uticaj dominantnih konzervativaca u parlamentu, što bi mu omogućilo da sprovede društvene i političke reforme.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.