Otvoren pogon Džonson elektrika u Nišu

Izvor: RTS, 12.Sep.2014, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren pogon "Džonson elektrika" u Nišu

U Nišu je otvorena fabrika "Džonson elektrik" koja će da se prostire na 2.500 kvadratnih metara.

Posao u novoj fabrici dobilo je 250 ljudi, a kako je najavljeno, do 2016. godine biće zaposleno 1.500 ljudi, javlja dopisnik RTS-a.

Početak rada fabrike označili su presecanjem vrpce predsednik i izvršni direktor kompanije Patrik Vang i ministar privrede Željko Sertić.

"Dolaskom u Srbiju koristimo priliku da služimo našim klijentima i lokalno i globalno. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 'Džonson elektrik' ostvaruje godišnji promet veći od 2 milijarde dolara. Niš vidimo kao važan centar preko koga ćemo se približiti korisnicima u Evropi", rekao je Patrik Vang.

Naveo je da je reč o kompaniji koja je u proteklih deset godina transformisana u multinacionalnu kompaniju koja se prilagođava poterebama korisnika i naglasio da "Džonson elektrik" zapošljava više od 30.000 ljudi u više od 30 zemalja sveta.

Ministar Sertić je podsetio da je od odluke o otvaranju fabrike u Nišu, pa do samog otvaranja proteklo samo godinu dana i da je to rekordan rok.  

"Državi Srbiji se često prigovara da ima sporu administraciju i da ne uspeva da reši brzo svoje administrativne probleme. Ovde danas imamo priliku da pokažemo kako se to radi najefikasnije, gde je i grad Niš pokazao kako se dočekuju investitori", rekao je Sertić.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da je ovo najveća investicija u Srbiji u poslednjih 15 godina i da iznosi ukupno 20 miliona evra. Najavio je uključivanje i domaćih partnera u rad ovog pogona.

Za otvaranje fabrike "Džonson elektrik" u Nišu Grad Niš je omogućio nabavljanje svih neophodnih dozvola za gradnju i rad i ustupio na besplatno korišćenje gradsko građevinasko zemljište dok je Vlada republike Srbije dala subvencije od 9.000 evra za svako novo radno mesto. 

Reč je o jednom od pogona u 30 zemalja širom sveta koji će proizvoditi elektromotore za automobile i električne uređaje široke potrošnje.

Do sada je u Niš došla trećina ukupnih srpskih nvesticija. Dve trećine radno sposobnih Nišlija, od kojih je 60 odsto fakultetski obrazovanih, i dalje je bez posla.

"Prednost prilikom zapošljavanja imaće osobe koje znaju engleski jezik, koje su motivisane i žele da rade", kaže direktor Filijale nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu Boban Matić.

"Džonson elektrik" je globalna fabrika elektromotora sa sedištem u Hongkongu. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.