Orić u pritvoru 14 dana

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jun.2015, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orić u pritvoru 14 dana

SARAJEVO, BANJALUKA - Naser Orić, komandant Armije RBiH u Srebrenici, uhapšen je po nalogu Srbije i u ekstradicionom pritvoru će ostati 14 dana, potvrđeno je u švajcarskoj policiji.

Orić je danas pred tužiocem osporio nalog za izručenje, a kako je rekla Folko Galo, portparol Saveznog biroa pravde Švajcarske, vlasti u Srbiji imaće 18 dana da pošalju službeni nalog za izručenje. Orić je saslušan u prisustvu švajcarskog advokata Žinola Metroa, koji već ima iskustva s ovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << procesima s obzirom na to da je pred Sudom u Hagu zastupao i Sefera Halilovića i Antu Gotovinu.

Ono što je do ovog trenutka ostalo nepoznanica jeste da li će vlasti u Srbiji tražiti Orićevo izručenje, s obzirom na to da ni u jednoj od nadležnih institucija, odnosno Ministarstvu pravde Srbije i Tužilaštvu za ratne zločine nisu željeli govoriti na ovu temu.

Orića Tužilaštvo u Srbiji sumnjiči da je s još četvoricom osumnjičenih 12. jula 1992. počino ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Zalazje, kod Donjih Potočara, kada je ubijeno devet civila srpske nacionalnosti.

Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Srbije, kako prenose mediji, na pitanje o mogućnosti da Orić bude prebačen u Srbiju kratko je rekao: "Neću to da ocenjujem. Ima tu tih filtera kroz koje to sve treba da prođe."

Zanimljivo je da Orić nije uhapšen po međunarodnoj potjernici Interpola, a to su potvrdili i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, već kako nezvanično saznajemo po osnovu sporazuma između Srbije i Švajcarske, koji je dio međunarodnog projekta potpisanog još dok je na čelu Vlade Srbije bio Vojislav Koštunica.

Kao i što se očekivalo, hapšenje Orića podijelilo je BiH, pa tako u FBiH najavljuju proteste, a u RS se nadaju da će pravda konačno biti zadovoljena.

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija pozvala je sve ljude u FBiH da se širom tog entiteta okupe na mirnim protestima zakazanim za danas u 14 časova, a iz ove koordinacije pozvali su vlasti BiH da prekinu sve diplometske odnose sa Srbijom i da povuku ambasadora iz te zemlje.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, rekao je da mu je potrebno još malo vremena za izjašnjavanje o hapšenju Orića i odnosima s Bošnjacima te da će investirati u te odnose i od njih neće odustati.

U BiH je rijetko ko od zvaničnika želio komentarisati Orićevo hapšenje, jer, kako su rekli Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, i Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, sačekaće zvanične informacije pa će tek onda moći govoriti na tu temu. Crnadak je samo kratko rekao da su određene konzularne aktivnosti u toku, ali da više informacija nema.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, rekao je da će u vezi sa slučajem "Orić" biti određenih političkih igara i pritisaka, ali da pravda mora da dođe na svoje mjesto i da stigne i Orića.

Milomir Savičić, predsjednik Boračke organizacije RS, pozdravio je hapšenje, ističući da bi u interesu pravde i pomirenja bilo da se ovaj proces u Srbiji dovede do kraja jer je od januara 1993. godine evidentirano ubistvo 1.300 Srba u Podrinju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Slučaj Naser Orić: Čeka se zahtev Beograda

Izvor: Večernje novosti, 12.Jun.2015, 10:51

NASER Orić je u pritvoru u Švajcarskoj i tamo će ostati do okončanja procesa, ako Srbija u zakonskom roku podnese zahtev za izručenje, rekao je za "Novosti" portparol švajcarskog Federalnog biroa za pravosuđe Folko Gali. - Orić je odbio da bude izručen i u četvrtak su ga saslušale vlasti Javnog...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.